Un compact-disc conservarà i promocionarà els tocs del campanar de Vila-Real

Amics de les Campanes realitzarà una mostra de tocs més característics de la comarca a càrrec dels campaners dels pobles de Castelló

L'Associació cultural "Amics de les campanes" es va crear a Vila-real ara fa quasi dos anys.

Es crea per la inquietut i interés d'un grup de persones que ja fa molts anys van estar vinculades a les campanes o a la figura del campaner. L'associació vol recuperar part de la cultura del nostre poble que estava oblidada i fomentar el coneixement del campanar i les campanes mitjançant una sèrie d'activitats que realitzen durant tot l'any.

Enrique Gimeno Estornell, president; Pascual Monfort, José Nostrort i Manuel Rabassa, membres de l'associació, ens conten com, quan, per què es crea esta associació.

Quan es crea esta associació cultural?
Es crea el 29 de març de 2000 i va ser aprovada i inscrita al registre provincial de Castelló, secció 1ª, amb el núm. 3.178, el 13 de juny de 2000.
Com es crea esta associació? Amb quina finalitat?
La creació de l'associació ha estat possible gràcies a un grup de gent que, per diversos motius, estàvem interessats en este tema. Ens vam assabentar que mossén Vicent Gimeno volia recuperar els tocs, i a eixe interés ens vam unir tots aquells que estàvem per la recuperació d'una part de la cultura del nostre poble que s'havia perdut.
La principal finalitat amb què la vam crear era per recuperar els tocs clàssics que marcaven la pauta del poble en l'antiguitat, ja que últimament només es tocaven les hores, els soterraments i poc més.
I també teníem com a finalitat organitzar activitats que promogueren el coneixement del campanar i les campanes, així com la bona conservació dels mateixos.
La principal finalitat amb què la vam crear era per recuperar els tocs clàssics que marcaven la pauta del poble en l'antiguitat, ja que últimament només es tocaven les hores, els soterraments i poc més.
I també teníem com a finalitat organitzar activitats que promogueren el coneixement del campanar i les campanes, així com la bona conservació dels mateixos.
Quins són els objectius de l'associació en estos moments?
Un dels objectius que tenim ara és aconseguir que alguna entitat ens proporcione una ajuda econòmica per tal de canviar les truges metàliques que tenen ara les campanes, per unes truges de fusta. Amb truges de fusta el so de les campanes és molt millor. Un altre projecte que tenim entre mans és refondre les dues últimes campanes que s'hi van posar perquè no sonen tan armonioses com les altres, no ens acaba d'agradar el seu so. També tenim pensat tornar a fer un tossal que hi havia baix de cada campana per a tocar-les a mà. Ara estos tossals no estan, van ser destruïts fa molt de temps perquè segurament ningú no pensaria que es tornarien a tocar les campanes a mà després que foren electrificades. Sense estos tossals tocar les campanes a mà és més complicat.
Per quants membres està formada l'associació en l'actualitat?
Per 23, no som molts però som prou. Els diferents membres estem en l'associació per interesos múltiples: algú perquè de jovenet ha sigut campaner, altres perquè ens interessa esta part de la cultura... i açò ho fa encara més interessant que si tots estiguerem ací pel mateix motiu.
Quin tipus de gent integreu l'associació?
Casualment som tot homes, però estem oberts a la incorporació de persones de qualsevol edat, sexe i condició, que compartisquen estes mateixes inquietuts que a nosaltres ens mouen.
Quins actes estan previstos per a les festes fundacionals?
Tenim previst fer un concert de campanes com ja vam fer el 18 de febrer de l'any passat. El concert de l'any passat tractava de tocs civils: tocs d'aigua, tocs de foc, tocs d'eleccions.
Però per al concert d'enguany volem convidar campaners de la comarca i fer una mostra dels tocs més característics d'estos pobles, i veure en què coincidim i en què no.
I per a la resta de l'any, hi ha algun acte més previst?
Bàsicament, tornar a fer les pujades al campanar amb la col·laboració de POBLE, el concert de l'antivespre de Sant Jaume i els tocs d'ànimes.
S'ha pensat a realitzar alguna gravació dels tocs en compact disc?
Si, això ho tenim ja més o menys parlat amb l'Ajuntament per a fer-ho quan es puga, perquè seria molt interessant conservar els tocs d'esta forma per tal de sentir-los sempre que es vulga.
En les diferents pujades al campanar, així com els concerts realitzats en estos quasi dos anys, com veieu que està reaccionant la gent?
La gent està responent molt bé, sobre tot en les pujades. En l'última edició van pujar 605 persones, encara que en la segona va ser quan més gent va pujar. Les edicions realitzades en setembre sempre atrauen a més gent que les de maig.

Gloria FORTEA
"Revista Poble - Vila-Real" (02/2002)
  • Arxiprestal de Sant Jaume - VILA-REAL: Campanes, campaners i tocs
  • VILA-REAL: Campanes, campaners i tocs
  • Reparació de campanes: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Revista Poble - Vila-Real (2002)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 89 Visitants: 89 Usuaris: 0