Èxit del concert de campanes en Quart de Poblet oferit pel Gremi de Campaners de la Catedral

El concert de campanes va resultar un gran èxit en Quart de Poblet dissabte passat. Esta activitat que organitza el Museu Comarcal de l’Horta Sud des de fa alguns anys, promou la conservació i difusió del patrimoni cultural de la comarca. Cada any, en arribar desembre, el Museu cel·lebra el concert de campanes en municipis de l’Horta, i enguany Quart de Poblet ha sigut un dels pobles seleccionats.

El concert va ser a càrrec del Gremi de Campaners de la Catedral de València; una associació cultural, els membres de la qual s'encarreguen de tocar manualment les campanes en la catedral de València durant totes les festivitats de l'any.

Els tocs de campanes també ens parlen d’aquest ofici ja perdut: el de campaner. Els campaners s’encarregaven del toc manual de campanes. Aquest ofici, no obstant, va anar perdent-se fins desaparèixer a la dècada de 1960 amb l'electrificació de les campanes.

Amb la desaparició dels campaners, també es va perdre tot un llenguatge sonor, on els tocs marcaren els diversos moments de la vida quotidiana dels nostres pobles: els tocs d'ànimes a poqueta nit, l'àngelus, els tocs de processó, etc. Els tocs marcaven els moments fonamentals del dia, l'alba, el mig dia o l'hora de menjar, i l'hora de tornar a casa després del treball.

Tradicionalment, la vida als pobles girava entorn de l'església, i en els temps en què l'únic rellotge que hi havia era el sol, les campanes eren un instrument fonamental i vital per als seus habitants. La gent reconeixia els tocs i interpretava el seu context (festa, processó o enterrament). El seu so s’escoltava per tot el poble, avisant i congregant als diferents actes i anunciant les hores del dia. Amb el temps, aquests sons han anat perdent rellevància i, malauradament, les noves generacions van perdent l’interès i la capacitat de reconèixer-los.

L’objectiu d’aquest tipus de concert és posar en valor els tocs tradicionals de campanes en dues vessants: una lúdica (el plaer de sentir tocar campanes) i una altra didàctica, per difondre el coneixement dels tocs tradicionals.

Ajuntament de Quart de Poblet - Àrea de Cultura (13-12-2015)

  • Parròquia de la Puríssima Concepció - QUART DE POBLET: Campanes, campaners i tocs
  • QUART DE POBLET: Campanes, campaners i tocs
  • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
  • Concerts de campanes: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Ajuntament de Quart de Poblet - Àrea de Cultura (2015)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 20-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 55 Visitants: 55 Usuaris: 0