Conservació del campanar de Sau

Malgrat les penúries que passa sota l'aigua, encara es pot observar la seva bellesa arquitectònica

Conservació del campanar de Sau - Autor: http://campanarsau.blogspot.com.es
Conservació del campanar de Sau - Autor: http://campanarsau.blogspot.com.es

Després de 50 anys de la creació de l'embassament, el campanar de l’església romànica de l’antigua població de Sant Romà de Sau, va patir una lleugera inclinació. Anys abans, es va d’haver de reforçar amb formigó per conservar la seva estructura. Actualment es troba estable, ja que es mostra compacte sense fissures, i el terra en el qual es sustenta, ha deixat de cedir. Les sequeres que van provocar que el campanar quedés al descobert, durant períodes dels anys anteriors al seu episodi d'inclinació de 2012, augmentaren la pressió sobre el terra. Això es degut a l'increment de pes del campanar, que es produeix al desapareixia el volum d'aigua que evacuen les pedres que el formen. Alhora els canvis d'humitat del terra, dels períodes de nivell baix d'aigua a nivell alt, facilitaren aquest episodi d'inclinació, del qual les autoritats locals es mostraren preocupades.

Pel valor de patrimoni cultural, i el afeixi’t a la zona pel seu caràcter turístic, al ser un campanar sempre visible, requerirà a llarg termini, i si no existeixen episodis com el del 2012, un projecte en el que calgui intervenir de manera correctiva en aquest terra. Això seria per que el centre de gravetat de la torre podria sobrepassar el límit de la seva estabilitat. Aquest tipus de projectes, son similars als que s'estudien fer a la torre de Pisa, Itàlia, en el que els arquitectes ja estan trobant maneres de moure un volum d'aquest terra, per corregir la inclinació. Encara que la simple observació visual es actualment suficient, es podrien fer observacions periòdiques de la seva inclinació mitjançant instrumentació topogràfica per controlar la seva posició exacte.

Un altre possibilitat seria treure el campanar del seu emplaçament i reemplaçar-lo per un altre obre artística pensada a tal efecte, substituint el caràcter d’indicador turístic del nivell de reserves hidrogràfiques.

CAMPANAR SAU

Campanar de Sau (14-01-2016)

 • Campanar de l'església vella de Sant Romà de Sau - VILANOVA DE SAU: Campanes, campaners i tocs
 • VILANOVA DE SAU: Campanes, campaners i tocs
 • Campanars: usos visuals i simbòlics: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campanar de Sau (2016)
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 30-01-2023
  Convertir a PDF