Un hotel fa aturar de nit les campanes de la catedral “Cada any teníem menys clients”

Després de molts anys, la propietària de l'hotel Històric ha aconseguit que l'Ajuntament, aplicant la normativa de sons, faci que no toquin de les dotze de la nit a tres quarts de set del matí

Les campanes de la Catedral - Autor: Capítol de la Catedral
Les campanes de la Catedral - Autor: Capítol de la Catedral

LA DATA

06.01.16

Les campanes de la catedral de Girona van deixar de sonar a la nit, després que el capítol va acatar la resolució.

Casilda Cruz - Autor: T., J.
Casilda Cruz - Autor: T., J.

Quan va iniciar la seva creuada per mirar d'aturar les campanes a la nit?

Doncs fa molt de temps, molts anys, uns divuit. Abans de l'hotel, que anem al darrere que s'aturin a la nit les campanes de Girona. Quan feien el programa Fil directe amb la llavors alcaldessa de Girona, Anna Pagans, ja vaig trucar per exposar el nostre problema.

Quin és el problema?

El descans dels nostres clients. Cada vegada teníem menys clients. Dormien una nit i després marxaven. Pensi que algunes agències ja no ens recomanaven i es feia difícil que alguns tornessin. No és només que toquin les dotze, sinó els quarts.

Quan va canviar tot?

Amb l'alcalde Carles Puigdemont, que va ser el primer que em va escoltar i, a la meva pregunta de si les lleis són per a tothom, em va contestar que sí. Crec que mai li estaré prou agraïda, perquè tot va començar a canviar. Llavors es van fer mesuraments acústics que van deixar clar que el so de les campanes no complia.

Però, pel que sembla, no va ser fàcil...

Gens. Perquè des de la catedral encara van trigar un any a deixar de fer sonar les campanes. No va ser fins que des de l'Ajuntament els van dir que anirien a judici que finalment ho van fer.


La Catedral, ahir a la nit des l'Hotel Històric - Autor: SABATER, J.
La Catedral, ahir a la nit des l'Hotel Històric - Autor: SABATER, J.

Les campanes de la catedral de Girona van deixar de tocar el 6 de gener passat de les dotze de la nit a tres quarts de set del matí arran de les queixes de la propietària de l'hotel Històric –situat al carrer Bellmirall–, Casilda Cruz, que va instar l'Ajuntament a fer complir la normativa de sorolls a la via pública. Un punt que va ser confirmat ahir per fonts de l'Ajuntament de Girona i, també, pel mateix capítol de la catedral, el qual es va limitar a dir que havia donat compliment al requeriment municipal, si bé hi va mostrar la seva disconformitat.

L'afectada explica que no ha esta fàcil arribar a fer callar durant unes hores les campanes. De fet, remarca que el punt final el va haver de posar l'Ajuntament de Girona, donant compliment a l'ordenança de sorolls a la via pública. Casilda Cruz –vegeu l'entrevista– explica que per ella aquesta és una història que representa la culminació de “divuit anys de reivindicació”.

Del PSC a CiU

Casilda Cruz destaca que les primeres accions les va fer durant l'època socialista al govern de la ciutat, amb més intensitat durant el mandat d'Anna Pagans i, finalment, ja amb Carles Puigdemont (CiU) –ara president de la Generalitat–, l'únic, segons explica Cruz, que la va escoltar i, de fet, va emprendre accions per mirar de buscar una solució, a més d'iniciar els mesuraments acústics que van resoldre que les campanes no complien la normativa. Segons Cruz, el so de les campanes, amb les hores i els quarts, dificultava enormement el descans dels clients del seu establiment i cada vegada tenia més dificultats per aconseguir reserves i, encara més preocupant, que alguns tornessin a aquest cèntric hotel del Barri Vell, a tocar de la catedral: “Des de la mateixa agència ens deien que no ens recomanaven precisament pel soroll de les campanes a la nit”, explica Cruz.

Amenaça amb els jutjats

La propietària de l'hotel explica que des del capítol, on sempre es van resistir a deixar en silenci les campanes, encara van mirar de mantenir la tradició. I, sempre segons Cruz, no van entrar en raó fins que l'Ajuntament va dir que estaria disposat a anar al jutjat. Arribat aquest punt, les campanes de la catedral van emmudir finalment de les dotze de la nit a tres quarts de set del matí. A les set tornen a tocar amb tota normalitat, però fins llavors no toquen les hores ni tampoc els quarts: “Em sembla bé que a les set toquin, perquè avisen de la celebració religiosa i és una bona hora, però a la nit ha estat un calvari tots aquests anys”, destaca Cruz, que remarca que la gestió de l'establiment és el seu modus vivendi.

TRILLAS, Joan
El Punt Avui (03-02-2016)
 • Catedral basílica de Santa Maria - GIRONA: Campanes, campaners i tocs
 • GIRONA: Campanes, campaners i tocs
 • Soroll i denúncies: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © El Punt Avui (2016)
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 29-11-2022
  Convertir a PDF