A Espinavell sí que volen campanes

Els veïns rehabiliten les campanes i l'accés al campanar de la capella de les Neus

L'últim toc es va fer fa deu anys per la mort d'un jove


Una vista general del campanar de la capella d'Espinavell amb les campanes i un detall d'una de les peces restaurades pels veïns d'aquest nucli de Molló. - Autor: CASAS, Jordi

Tants de maldecaps que comporta el toc de campanes en alguns municipis i, en canvi, els veïns d'Espinavell es van emocionar intensament quan dissabte passat van tornar a sentir els repics a la capella de la Mare de Déu de les Neus d'aquest nucli de Molló, coincidint amb la missa Pasqual. L'última vegada que havien sentit les campanes va ser per un succés luctuós. Van tocar a morts el dia de l'enterrament d'un jove del poble.

La gent més jove de Molló, però, no les havia sentit mai. “Per primera vegada a la vida sento a tocar les campanes d'Espinavell. És com si un poble recuperés la seva ànima, i tot gràcies a la feina dels veïns”, va remarcar l'alcalde de Molló, Josep Coma.

La millora de les campanes, no obstant això, no hauria servit gaire de res si no s'hagués rehabilitat també l'accés al campanar. L'escala estava en molt mal estat de conservació i pujar-hi era un risc. De fet, no era possible utilitzar-les i, per tant, no es podia arribar a dalt del campanar. Aquestes millores han estat realitzades voluntàriament per uns quants veïns d'Espinavell i amb les aportacions de fidels i voluntaris.

Després de la missa Pasqual, es va obrir l'accés al campanar perquè tots els veïns i forans que van voler veure la millora de les escales i les campanes ho poguessin fer, i va ser un èxit.

Esquelles precintades

A l'altre extrem de la vall de Camprodon, al municipi de Llanars, l'any 2009, es va produir un episodi surrealista relacionat amb els sons que no deixaven descansar uns veïns. No es tractava de campanes, sinó de les esquelles de les eugues. Els veïns de segona residència d'un camp on un ramader hi tenia eugues pasturant van aconseguir que l'eugasser precintés les esquelles. De resultes de la polèmica creada, 250 persones es van manifestar fent sonar esquelles contra l'assetjament rural entre Camprodon i Llanars.

CASAS, Jordi

El Punt (13-04-2016)

 • LLANARS: Campanes, campaners i tocs
 • MOLLÓ: Campanes, campaners i tocs
 • Restauració de campanes: Bibliografia
 • Soroll i denúncies: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © El Punt (2016)
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 23-11-2020
  Convertir a PDF