Reunió per resoldre el conflicte de les campanes a Girona

L'equip de govern es reuneix avui amb la propietària de l'hotel Històric per trobar un acord que també satisfaci veïns i catedral

Les campanes de la Catedral de Girona han generat polèmica durant setmanes i el conflicte encara ressona davant posicions molt contraposades - Autor: LLADÓ, Manuel / EL PUNT AVUI
Les campanes de la Catedral de Girona han generat polèmica durant setmanes i el conflicte encara ressona davant posicions molt contraposades - Autor: LLADÓ, Manuel / EL PUNT AVUI

L'Ajuntament de Girona vol deixar ben lligada la polèmica del toc nocturn de les campanes de la catedral i evitar més ensurts judicials més endavant. Per aquest motiu, des de fa setmanes està treballant per arribar a un acord de consens que pugui satisfer totes les parts i que eviti la judicialització del cas, una via que pretén iniciar la propietat de l'hotel Històric, que va ser el desencadenant de la polèmica en demanar que les campanes no sonessin a la nit per no molestar els clients de l'establiment hoteler, ja que el so sobrepassava els decibels permesos.

El tinent d'alcalde de Sostenibilitat, Eduard Berloso, explica que la voluntat del consistori “és satisfer els veïns, la catedral i també les demandes de l'hotel”, i per aquest motiu ja s'ha reunit amb els veïns i amb el Bisbat. Avui està previst que es reuneixin representants del govern de Girona amb els advocats i la direcció de l'hotel.

Berloso avança que encara no s'ha concretat quina seria la solució idònia, però sí que subratlla “la voluntat de buscar una solució consensuada i, de passada, trobar una fórmula amb la qual no es perdi el toc nocturn, que no perjudiqui la ciutadania ni l'establiment hoteler”.

Les garanties jurídiques

Les queixes de l'hotel Històric pel toc de campanes a la nit i la certificació que el so superava el límit permès per l'ordenança municipal van provocar que l'Ajuntament demanés al Bisbat que deixessin de tocar les campanes des del dia de Reis. Aquesta decisió va revoltar els veïns del Barri Vell, que van iniciar una campanya de pressió perquè es recuperés el toc. Després de diverses reunions i demandes, el consistori, amb l'aleshores alcalde Albert Ballesta al capdavant, va acabar restituint el repic de campanes emparant-se en la llei de culte de la Generalitat del 2009, en què s'excloïen “de les condicions de protecció acústica les campanes situades als centres de culte, atesos els usos que els han estat atribuïts tradicionalment”.

Ara, amb les noves reunions, segons afirma Berloso: “Mantenim la decisió presa en aquell moment”, però la recerca del consens també és deguda a la voluntat ferma de la propietat de l'hotel de judicialitzar el cas i, per això, el titular de Sostenibilitat admet que “les lleis sempre són interpretatives” i que, per evitar mals majors, es busca una via de solució que satisfaci totes les parts. El toc de campanes es va recuperar el 25 de febrer després d'un altre decret perquè el Bisbat reactivés el toc a la nit, però això no ha aturat el conflicte entre l'hotel i els veïns.

VILÀ, Dani

El Punt (15-04-2016)

  • Catedral basílica de Santa Maria - GIRONA: Campanes, campaners i tocs
  • GIRONA: Campanes, campaners i tocs
  • Soroll i denúncies: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © El Punt (2016)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 54 Visitants: 54 Usuaris: 0