Xerta: campanes sí, campanes no

Nucli antic de Xerta - Autor: EBRE DIGITAL
Nucli antic de Xerta - Autor: EBRE DIGITAL

En molts pobles, el soroll de les campanes durant la nit s’ha convertit en un malson per a persones que tenen la casa o un negoci hoteler a tocar d’una església. Aquest és el cas de la localitat de Xerta, a la comarca del Baix Ebre, on l’Ajuntament ha decidit convocar una consulta popular per dirimir el problema.

Fa dos anys que les campanes de l’Església de Xerta van deixar de sonar durant la nit. I és que els propietaris d’un hotel ubicat a tocar al nucli antic van demanar a l’Ajuntament de silenciar el so entre la mitjanit i les vuit del matí, davant les queixes reiterades dels seus clients. Ara, però el debat s’ha reobert a petició del grup municipal a l’oposició de Convergència i Unió, que proposa de recuperar el so. Per tot plegat, l’alcalde de Xerta, Roger Aviyó, ha decidit convocar una consulta popular.

Fins fa dos anys les campanes tocaven cada quart d’hora i triplicaven els límits legals de decibels establerts per la llei. Amb tot, una escletxa empara els partidaris de mantenir el so durant la nit s’hi s’al·lega la tradició del repic de campanes també a la nit. Des del consistori s’assegura que més enllà de disquisicions legals, organitzaran la consulta per saber l’opinió dels vilatans i poder actuar en conseqüència. En la consulta es podran votar tres opcions: fer sonar les campanes, silenciar les campanes o fer-les sonar només a les hores (i no als quarts). Encara no s’ha establert calendari, però la voluntat de l’alcalde, és convocar els ciutadans en un termini d’un o dos mesos.

EBRE DIGITAL

Ebre Digital (13-05-2016)

 • XERTA: Campanes, campaners i tocs
 • Soroll i denúncies: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Ebre Digital (2016)
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 05-12-2020
  Convertir a PDF