Presentació de la Revista de la Sang

Aquesta tarda, a l'església de Natzaret, ha tingut lloc a les 20:00 hores l'acte de presentació de l'opucle, o com li diuen a La Sang, revista La Sang 2012 de la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist (La Sang). Tot i el temps plujós aquest temple s'ha vist desbordat per l'elevat nombre de públic assistent que l'ha omplert amb escreix.

La taula d'autoritats l'han formada el Sr. Joaquim Julià, President de l'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa de Tarragona, el Sr. Josep Fèlix Ballesteros, Alcalde de Tarragona, Mn. Joaquim Fortuny, Vicari General, el Sr. Josep Maria Fortuny, Sotsprefecte de La Sang, i el Sr. Albert Vallvé, Vicepresident de la Diputació de Tarragona i presentador de la revista.

Obrí el torn de paraules el Sr. Fortuny tot indicant que la revista és una visió gràfica dels actes que han dut a terme durant el darrer any i comentà les dificultats que han tingut per poder fer-lo però quan s'hi posen ganes tot s'aconsegueix motiu pel qual agraí a tots els que han fet possible aquesta publicació. Assenyalà també que enguany han finalitzat la restauració del pas de La Flagel·lació que ha estat feta per la Sra. Emma Zahonero i el Sr. Jesús Mendiola. Així mateix la banda de tambors d'aquest pas celebra el seu 10è aniversari. Seguí recordant fets importants o singulars de la congregació com els actes que es van celebrar amb motiu de la JMJ, les visites d'escolars, la festa de Nadal o la nova pàgina web de la congregació que es trobarà a internet en l'adreça www.lasangtarragona.cat on s'hi penjaran els opuscles. Arrel de les visions de Palencia els Armats de La Sang van fer una exhibició a la Plaça del Rei on els representants d'aquella ciutat els va agradar tant que els van convidar a assistir a alguna processó de Palencia concretant-se que aquesta visita es farà el proper Dilluns Sant on s'hi desplaçaran 36 armats. En relació amb els armats apuntà, mentre ensenyava el casc del Capità Mania que ha estat patrocinat per l'Autoritat Portuària de Tarragona, que finalment s'ha posat com a data pel canvi del seu vestuari l'any vinent en comptes d'aquest pospossant-se pel fet de no trobar els 42 padrins que eren necessaris i perquè a més s'ha augmentat la qualitat dels materials amb el que ha suposat un sobrecost.

A continuació fou el torn del presentador de la revista. El Sr. Vallvé recordà els origens i vicissituds de La Sang, procedents del Gremi d'Espardanyers, a través de un treballat article d'investigació. Feu referències als usos de l'espart, al fet de fer-se càrrec de l'enterrament dels difunts els espardanyers i esparters a més dels sentenciats a mort, el naixement de les primeres bandes de cornetes i tambors en els primigenis batallons amb que comptava la ciutat com a plaça forta i com s'anaren incorporant o participant en la Setmana Santa. En aquest darrer aspecte elogià els mèrits de la banda del regiment de Luchana i feu també un repàs per altres bandes, incloses les civils, un espai sonor que actualment són nostalgia a l'igual que les atxes de cera que tenien una flama i olor tant diferents a l'actual petroli. També dedicà una part de la seva intervenció a les campanes i en especial la nova campana de l'església de Natzaret (que il·lustra la portada) que amb les de la resta de la ciutat ajuden a la major glória de Déu. El toc de les campanes històricament hi va haver conflictes sobre qui les havia de tocar, el problema de la substitució de la campana per rellotges, ... i finalitzà amb el resum del contingut de la revista.

Seguidament el Sr. Fortuny lliurà al presentador un record.

Després el Sr. Julià dirigí unes paraules indicant que és un enamorat de la seva congregació (La Salle) i respecte a aquest fet comentà que les confraries som ciutat i formen part del seu teixit social. En la Setmana Santa hem de ser compromesos, s'han d'obrir les esglésies i les confraries per donar testimoni del que som i fem. Hem de procurar transmetre la passió per la Setmana gran de Tarragona per a que perduri.

Es continuà amb les paraules del Sr. Ballesteros que exposà el valor econòmic de la Setmana Santa de Tarragona arrel de la polèmica que hi va haver en el Consell Plenari de l'Ajuntament d'ahir doncs es va posar en entredit l'art, la tradició i el tarragonisme. Afirmà que la Setmana Santa és important en la nostra ciutat per damunt d'ideologies i per això es van aprovar subvencionar amb 60.000 € l'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa de Tarragona per a inversions i destinar 100.000 € per tirar endavant el projecte definitiu del museu de la Setmana Santa.

Van finalitzar el torn de paraules amb la intervenció de Mn. Fortuny de qui destaquem el fet de valorar les tradicions de la ciutat però incidí que una germandat és una manifestació de fe. En aquestes entitats hi han persones amb nivells de fe diversos. A l'església estan preocupats parlant de la nova evangelització, hi ha una separació entre la fe i la vida de la fe, per la qual cosa es vol revitalitzar la fe i que els cristians siguin transmissors de la fe. Les confraries han de ser llocs on els seus membres tinguin l'ocasió de trobar-se amb Jesucrist, reflexionem-ho i us convido a fer-ho.

L'acte finalitzà a les 21:10 hores amb el repartiment d'un exemplar de l'opuscle.

ANÒNIM

Setmana Santa de Tarragona (2012)

 • TARRAGONA: Campanes, campaners i tocs
 • Campanes (història general i tòpics): Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Setmana Santa de Tarragona (2012)
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 26-11-2020
  Convertir a PDF