Restaurada i instal·lada la campana dels Sants de la Pedra al Museu de l’Arròs de Cullera

La restauració ha constat de dos fases on la campana ha recuperat la instal·lació tradicional i el toc manual


La campana “Sants de la Pedra” de l’any 1999, fosa per Hermanos Portilla, ha estat instal·lada al seu lloc el dia de la festa que es celebra a la antiga ermita dels Sants de la Pedra, ara Museu Municipal de l’Arròs.

Aquesta campana de uns 30kg de pes ha sigut restaurada en dos fases, gracies a la iniciativa de La Regidoria de Patrimoni Històric i Museus de l’Ajuntament de Cullera, que continua aixì amb una de les seues línies d’actuació més importants: la recuperació dels bens patrimonials inmobles i mobles del municipi. La primera part va consistir en la baixada de la campana de l’espandanya, on es trobava en regular estat de conservació. La campana estava instal·lada a una biga de fusta fixa que no permetia el seu moviment. Tan sols podia tocar a través d’un electromartell que no funcionava. La campana es trobava molt bruta, no només de les partícules de pols que es depositen al llarg dels anys a la seua superfície sinó inclús de pintura per la banda que dona a la façana.

La campana va ser duta a tallers municipals on va ser depositada. A més, es va iniciar una proposta de socialització del patrimoni campaner, involucrant a joves participants al programa municipal de fusteria, que sota la direcció del tècnic Enric Martín es varen encarregar de reconstruir la truja de fusta per a la campana, en materials resistents i adaptats a les condicions necessàries. A través d’una xarrada per part d’Eliseu Martínez Roig, gestor de patrimoni i campaner de la Catedral de València, els joves varen ser introduïts al significat del llenguatge de les campanes i a com el seu treball en fusteria s’aplica al model de restauració de campanes actual, que implica la reposició de les truges (contrapesos) de fusta tradicionals. Les truges de fusta milloren la qualitat del so de les campanes a més que atenuen els nivells de vibració que transmiteixen les campanes al ser mogudes.


Esta proposta de participació dels estudiants de fusteria va ser duta com exemple de bones pràctiques en quant a educació patrimonial i va ser publicada a les actes del II Congrés Internacional d’Educació Patrimonial celebrat a Madrid a la tardor de 2014, sent l’autor de la comunicació Eliseu Martínez Roig.

La segona fase, realitzada per l’empresa especialitzada Electrorecamp SL, ha consistit en la neteja del bronze de la campana. Aquesta intervenció es realitza per tal de recuperar l’acústica de la campana. Netejant la superfície externa i interna de la campana s’eliminen les capes de brutícia que afecten a la potència sonora de la campana. D’aquesta forma la campana recupera la sonoritat original del moment de ser fosa. Durant aquesta fase també es varen construir els ferratges necessaris per acoplar la campana a la seua truja i la instal·lació tant dels eixos com de rodaments, que permetran el seu moviment oscil·lant, conegut com el mig vol, el toc característic de les xicotetes campanes d’ermites. També s’ha construït un nou batall, ja que abans no en tenia cap. Aquesta mateixa empresa ha sigut l’encarregada de tornar a pujar i instal·lar la campana al seu lloc, garantint la seguretat del conjunt.


Durant el dia de la festa dels Sants de la Pedra, el 30 de juliol de 2016, la campana va ser beneïda i pujada, sent tocada per primera volta al acabar la celebració litúrgica. El toc a mig vol es pot realitzar des de dins del temple gràcies a una llarga corda.

Aquesta restauració recupera els valors materials amb la restitució de la instal·lació tradicional i també es recuperen els valors immaterials de l’instrument, ja que la campana torna a sonar com és tradicional a ermites i temples més menuts. A banda del procés de difusió del caràcter patrimonial a través de les xarrades, de l’exposició de la campana i de la participació ciutadana al procés de restauració.

MARTÍNEZ ROIG, Eliseo
(01-08-2016)
  • Ermita dels Sants de la Pedra - Museu Municipal de l'Arròs - CULLERA: Campanes, campaners i tocs
  • CULLERA: Campanes, campaners i tocs
  • ELECTRO RECAMP S. L. (ONTINYENT) : Intervencions
  • MARTÍNEZ ROIG, ELISEU (PAIPORTA) : Investigador, escriptor, compositor
  • MARTÍNEZ ROIG, ELISEU (PAIPORTA) : Tocs i altres activitats
  • Restauració de campanes: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 71 Visitants: 71 Usuaris: 0