Reforçaran els ornaments del campanar de Palamós

L'Ajuntament redacta un projecte per consolidar elements decoratius abans que representin un problema de seguretat

La intervenció que s'hi vol fer es preveu que costi uns 30.000 euros

El campanar de Palamós en una perspectiva des del carrer Església - Autor: TRILLAS, Joan
El campanar de Palamós en una perspectiva des del carrer Església - Autor: TRILLAS, Joan

Els elements ornamentals del campanar de Palamós s'han anat degradant i poden representar un problema de seguretat si no s'hi actua, segons explica l'alcalde, Lluís Puig. Per això s'ha encarregat als serveis tècnics un projecte que té com a objectiu reforçar-los i que costarà uns 30.000 euros. El campanar de Palamós data del segle XVI, si bé la seva fesomia actual és de l'any 1931, quan es va haver d'aixecar per millorar el so de les campanes del rellotge.

Segons l'alcalde de Palamós no es preveu actuar-hi fins després de l'estiu, si bé es considera una actuació prioritària. “Estructuralment el campanar està en bon estat, segons els serveis tècnics, però en alguns elements ornamentals, tot i que ara mateix no representen cap perill, cal que s'hi actuï per consolidar-los i evitar riscos”, destaca Lluís Puig, que hi afegeix: “El que fem és actuar preventivament.”

Propietat municipal

L'església de Santa Maria de Palamós és curiosament un edifici municipal –tret de la rectoria, que és propietat del Bisbat de Girona–. Com que es tracta d'un immoble municipal, l'Ajuntament és el responsable de tenir cura de tot allò que és estructural, mentre que la parròquia en fa el manteniment. Ara mateix, el Bisbat hi està fent una actuació perquè es van detectar filtracions en una de les naus laterals.

El campanar de Palamós defineix la fesomia del poble, però la seva aparença actual és relativament recent perquè es va aixecar perquè les campanades se sentissin bé. L'obra d'aixecament la va fer el contractista Alejandro Vila Moner l'any 1931, amb pedra artificial, i amb un pressupost d'11.429 pessetes.

La Frase

Estructuralment el campanar està bé, però alguns ornaments poden ser un problema

Lluís Puig, alcalde de Palamós (ERC)

Un edifici amb història atacat pels anglesos

L'església de Santa Maria data dels segles XV-XVI, i en el procés constructiu va incorporar al seu recinte l'antiga torre del Consell del segle XIV, que es va adequar com a nou campanar durant la primera meitat del segle XVI. Aquest element es va condicionar diverses vegades al llarg dels temps, una de les quals arran de l'atac de dues naus angleses el 1742, que va provocar danys en diversos sectors de l'edifici parroquial. La darrera intervenció important que s'hi va fer data del 1931.

TRILLAS, Joan

El Punt Avui (22-03-2016)

 • PALAMÓS: Campanes, campaners i tocs
 • Restauració de campanars: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © El Punt Avui (2016)
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 13-06-2021
  Convertir a PDF