La Fira aposta pels tocs tradicionals de les campanes

El Gremi de Campaners impartirà durant els tres dies un curs teòric i pràctic per conèixer el món tradicional de les campanes. Francesc Llop i Bayo, antropòleg i campaner, impartirà aquest curs


El toc manual de les campanes ha deixat de ser habitual per convertir-se en tot un espectacle i donar pas a la mecanització

Els tocs de les campanes han deixat de tindre la importància de temps anteriors. Hui, encara que les distintes melodies es dilueixen considerablement en una societat on regna el soroll, els tocs de les campanes continuen sent familiars per a qüestions pràctiques com és saber l'hora, avisar a missa, o en sentit funerari.

Les campanes, com quasi tot, han sabut adaptar-se a les circumstàncies i s'han mecanitzat per sonar ininterrompudament i arribar als indrets on deuen de fer efectiu el seu avís.

Teoria i pràctica

Per recuperar un poc la tradició i les múltiples possibilitats que ofereixen els tocs de campanes, el Gremi de Campaners Valencians ofereix durant els tres dies de Fira un curs d' Introducció als Tocs Tradicionals.

El curs té tres parts: una introducció teòrica del món de les campanes i dels seus significats; un coneixement de les tècniques tradicionals; i una sèrie de pràctiques amb les campanes procedents de Manises i restaurades i exposades per 2001 Técnica y Artesanía S. L. L.

Diversitat de tocs

El curs pretén donar a conèixer des de les tècniques més senzilles, com les batalles d'una campanada, fins a les més complexes, com és el repic de dos o més campanes, la combinació de diversos campaners repicant o el volteig manual de les campanes, de manera musical i coordinada.

Les campanes per a les pràctiques s'instal·laran a la plaça del Poble, i des de l'organització no es descarta "la possibilitat de tocar també manualment les campanes de Nostra Senyora dels Àngels de Silla, per participar en un diàleg, especialment en el moment de la processó de Sant Sebastià". Aquestes pràctiques es realitzaran en la mesura que siga possible.

El curs, que serà realitzat pel doctor Francesc Llop i Bayo, antropòleg i campaner, anirà acompanyat d'uns textos teòrics i pràctics d'un centenar de pàgines, així com un vídeo de dues hores, amb diverses maneres i tècniques de tocar les campanes a la manera tradicional.

Tocs i significats

Els tocs de campanes tradicionals constituïen un món complex de comunicació social, de música compartida i de creences comunes.

Els campaners, amb les seues melodies, construïen no sols uns complicats tocs de significat essencialment religiós; també indicaven diverses maneres cíviques de construir el temps, l'espai i la comunitat per a la qual sonaven les campanes.

Molts d'aquests significats han perdut la vigència, no tant per pertànyer a altres maneres de pensar o de viure, sinó perquè s'ha perdut el coneixement, les regles i les normes que organitzaven que organitzaven els tocs, i marcaven la diferència entre una i altra població, entre unes campanes i unes altres, i entre uns i altres campaners.

C. VALLÉS
"Setmanari El Punt" (Gener de 2003)
  • Parròquia de Sant Joan Baptista - MANISES: Campanes, campaners i tocs
  • Arxiprestal Parròquia de l'Assumpció de Santa Maria - Campanar de la Vila - ONTINYENT: Campanes, campaners i tocs
  • Parròquia de la Mare de Déu dels Àngels - SILLA: Campanes, campaners i tocs
  • MANISES: Campanes, campaners i tocs
  • ONTINYENT: Campanes, campaners i tocs
  • SILLA: Campanes, campaners i tocs
  • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA, S. L. (MASSANASSA) : Intervencions
  • COLLA DE CAMPANERS D'ONTINYENT (ONTINYENT) : Tocs i altres activitats
  • LLOP I BAYO, FRANCESC (VALÈNCIA) : Investigador, escriptor, compositor
  • LLOP I BAYO, FRANCESC (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
  • Campanes (història general i tòpics): Bibliografia
  • Concerts de campanes: Bibliografia
  • Cursos d'introducció a les campanes: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © El Punt (2003)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 47 Visitants: 47 Usuaris: 0