Artés torna el rellotge al vell campanar després d'un segle

Un acapte popular impulsat per la revista L'Artesenc ha permès la recuperació

El nou rellotge, ja instal·lat al capdamunt del campanar vell d'Artés - Autor: CREUS, Ramon / REGIO7.CAT
El nou rellotge, ja instal·lat al capdamunt del campanar vell d'Artés - Autor: CREUS, Ramon / REGIO7.CAT

El campanar vell d'Artés, icona visual del municipi, torna a marcar les hores. Després de més d'un segle d'absència, la part superior de l'estructura torna a veure's presidida per un rellotge, tal com ja ho havia estat fins al 1912. Aquell any, un cop s'havia construït la nova església, el vell temple va ser enderrocat, i només se'n va conservar el campanar. El rellotge, però, també es va desmantellar, i durant aquests 104 anys el forat que ocupava estava tapat.

Ara, una iniciativa de la publicació local L'Artesenc ha fet possible restablir la presència d'un rellotge al vell campanar amb la construcció d'un de nou, encarregat a una empresa especialitzada de Madrid. Pere Rosiñol, membre de L'Artesenc, ha explicat que la revista ja havia anat promovent en anys anteriors petites iniciatives per recuperar o millorar el patrimoni local, i que ara els va semblar que, "ja que en el seu moment el campanar vell havia tingut rellotge i que l'espai encara hi era, seria bo restablir-lo, perquè és un símbol d'identitat per als artesencs, i molt visible des del poble", tenint en compte que està ubicat al punt més elevat del nucli urbà.

A través de la revista es va promoure un acapte popular per fer possible una recuperació que s'ha pressupostat en 3.000 euros. El rellotge, que és automàtic, s'ha instal·lat aquesta setmana, ahir se n'havien de fer els ajustaments i avui s'estrenarà amb un sopar popular, jocs tradicionals, exhibicions de balls en línia i música en directe. En la iniciativa també han tingut el suport del Museu de la Història d'Artés i de l'Ajuntament.

BRICOLLÉ, David

Regió7 (24-09-2016)

 • ARTÉS: Campanes, campaners i tocs
 • Rellotges: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Regió7 (2016)
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 24-06-2021
  Convertir a PDF