MOIXENT VA ACOLLIR EL DISSABTE LA “XXII TROBADA DE CAMPANERS VALENCIANS”


A les 9hs, es van presentar en primer lloc el campanar-mòbil de l’Alqueria de la Comtessa i posteriorment els d’Ontinyent per a instal·larlos en la Plaça de l’Església. Cap a les 10 estaven ja el conjunt de 70 asistents a la “XXII Trobada de Campaners Valencians”, procedents de: Albaida, Alberic, Algemesi, Atzeneta d’Albaida, Benirredrà, Catedral de València, barrio de Campanar de Valencia, Eslida, Campaners de l’horta, L’Alqueria de la Comtessa, Llauri, Massanassa, Ontinyent, Quesa i Villareal, Vicent Tomás de la Empresa Electorecamp S.L., a més d’un jove de de Fuente el Saz (Madrid) que va vindre a Moixent amb motiu del Encontre.

Van ser rebuts en la Plaça Major per alguns membres de l’Associació Campaners de Moixent, l’Alcalde de la localitat Teófilo Fito i el Regidor de Cultura José Luis Ortiz.

Mentres es saludaven van poder vore la maquinària de l’anterior rellotge que estava en el campanar i que una vegada restaurada s’instal·la en l’Ajuntament.

El Saló Parroquial a les 10:15 va acollir la reunió i mentres entraven rebien una publicació de Moixent de carácter turístic i una publicació que porta de titol “Las Campanas en un escrito del Padre Moreno”. El President de Campaners de Moixent va tindre paraules de salutació en la introducció de la reunió i va actuar com a moderador de la mateixa, indicant que havien comunicat campaners de diferents grups que no podien asistir i enviaven una salutació a tots els asistents lamentant no poder asistir. Així com que ha sigut un any especial per a campaners ja que el campaner Ximo d’Ontinyent es va ordenar recentment de Sacerdot com Vicent de Sagra de Diacà. Abans d’acabar Felipe menciona resar un respons pels campaners difunts, de l’anterior Trobada va faltar Eduard de Campanar qui organitza dita Trobada. Així el Rector ho va fer.

Després de les Salutacions del Senyor Alcalde del municipi com del Rector amb paraules de felicitació, acollida i anim a tots els campaners van parlar el Tresorer i Secretari de la “Federació Valenciana de Campaners” mencionant les connexions que tenim amb Europa i que están atens a la manera de gestionar el patrimoni campaner i sonor per part dels campaners valencians, així com d’altres associacions de campaners del territorio nacional, van subratllar que estem sent una referencia i un model a l’hora d’afrontar la conservació i actualització del nostre patrimoni.

I per orde alfabètic van anar eixint un representant dels 16 grups que van estar presents a més de Luis Baldo de Madrid. Tots van exposar breument el treball que están duent a terme, especialmente pel que fa a tocs de què es té noticia que s’usaven i que pel seus desús o hi ha dificultat per a recompondre’ls però que en molts casos que es van aconseguit. Es constata la nombrosa de jóvens fins a xiquets que són la garantía del futur d’estos grups l’activiat de la qual es recolza en una dimensió totalment altruista dels que participen de forma gratïta i van educand als jóvens i als xiquets. Cada intervenció va comptar amb notes d’humor i de simpatía i sempre amb aplaudiments signe d’un ambient festiu i molt cordial de tots els presents. Va conclure la reunió Felipe Sanchis com a president de l’Associació Campaners de Moixent, qui menciona que el 7 de maig de l’any que ve será el X Aniversari de la nostra Associació, i també es complixen els 225 anys de la fosa de la campana Sancti Petre Isidore Agricolae et Antoni. També les visites guiades al campanar en les festes patronals d’enguany, així com la nova publicació que tenien en les seus mans sobre el Pare Moreno amb el titol “Las Campanas en un escrito del Padre Moreno”, noticia que vam publicar fa uns dies en esta web. (Audio de la Reunió http://campaners.com/php/sonor0.php?numer=571)

Finalment Felipe va donar altra sorpresa que tenia preparada i que fins a ultima hora no se sabia: des de menut tenia el desig de tindre una campana pagada per ell, per a la seua col·lecció particular, i ho ha aconseguit, el gerent de l’empresa Electrorecamp S.L. que estava en la reunió i de bon mati va portar la campana dedicada als “Màrtirs del segle XX de Moixent” amb relleus i que expressen els seus vincles i els seus afectes com ara: el Pare Moreno, les Santes Relíquies, Sant Pere, Santíssim Crist del Monte Calvari i la Puríssima entre altres (en els pròxims dies publicarem una noticia). S’està a l’espera d’habilitar-li un jou de fusta i procedir a la seua benedicció. A l’acabar la reunió es van personar en la Plaça de l’Esgésia que van acudir alguns veïns a veure els campanars-mòbils els quals van fer un passeig pels carrers cèntrics, entre ells el Passeig Pare Moreno. A l’arribar a la Plaça de l’Església, van començar a tocar xiquets, jóvens i majors. Mentres que en el campanar cada grup de campaners realitzaven un toc de la seua localitat. Al realitzar el toc en el campanar, baix els campanars-mòbils es silenciaven, així es podien escolar el toc que s’efectuava en el campanar.

Resulta un acte de gran bellesa per la seua varietat i la seua intensa participación que van portar l’aire de Moixent amb sons de campanes nous interpretats de forma manual. Al baixar del campanar cada grup va poder realizar una dedicatoria en el Llibre de Firmes d’Honor de l’Associació Campaners de Moixent.

El concert finalitza a les 13:45 amb un volteig de totes les campanes, les hui del campanar voltejades per Campaners de Moixent i les dels campanars-mòbils que al finalitzar es van guardar en l’Església.

Es va compartir el dinar en un restaurant de la localitat i després els que es van poder quedar van realitzar una breu visita al Museu Pare Moreno i a l’Ermita del Santíssim Crist del Monte Calvari, disfrutant de les panoràmiques que es veuen des del Calvari. Finalment ens depedirem quedant emplaçats a participar en la “XXIII Trobada de Campaners Valencians” que tindrà lloc l’any que ve a Eslida com indica José Vicente Manzana a qui se li anima.

Campaners de Moixent qui va rebre l’encàrrec de preparar esta Trobada manifesta la seua més sincera gratitud a l’Ajuntament de Moixent, pel suport prestat així com per la presència del Senyor Alcalde i el Regidor de Cultura en dita Trobada, agraïment a la Policia Local per facilitar les senyals per a no poder aparcar en la plaça de l’església; a la Parròquia Sant Pere Apòstol i al Rector, així com a tots els participants dels diferents grups de campaners, de manera especial als de l’Alqueria de la Comtessa i els d’Ontinyent per la presència dels campanars-mòbils. També als qui no van poder participar i ens van donar paraules d’anims i salutacions.

Agraïment als mitjants de comunicació, periòdics i televisions per la difusió d’estos dies i el seu interés.

Era un repte per a nosaltres que encara som jóvens preparar un esdeveniment d’esta envergadura, però amb la participación de tots els Campaners i el suports rebuts constantem que tot s’ha desarrollat, al menys, satisfactòriament. Un gran dia per al Patrimoni Campaner de Moixent.

Esperem que hagen disfrutat de les campanes i del nostre poble. Desitgem el millor per a Eslida i retirem el nostre suport per a la dita Trobada.

A tots i a totes: MOLTES GRÀCIES!!!

Campaners de Moixent

Campaners de Moixent (18-10+-2016)

 • MOIXENT: Campanes, campaners i tocs
 • FEDERACIÓ VALENCIANA DE CAMPANERS (COMUNITAT VALENCIANA) (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
 • Aplecs, concursos, mostres de campaners: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de Moixent (2016)
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 17-06-2021
  Convertir a PDF