Rosselló per Tothom (ICV) critica l’opacitat del govern municipal amb el concurs d’idees del campanar

El grup municipal reitera que l’equip de govern no ha aportat la informació requerida sobre l’esfondrament


Rosselló per Tothom (Iniciativa Terres de Lleida) ha dut a terme una roda premsa per criticar l’actuació del govern municipal i el procés que està duent a terme en la reconstrucció del campanar. EL regidor del grup d’esquerres, David Ricart, ha afirmat que “vam demanar des del primer dia la creació d’una comissió on hi hagués tots els partits amb representació al consistori de Rosselló (CiU, ERC, MES i Rosselló per Tothom), amb l’objectiu de saber què va passar i presentar propostes”, però segons el regidor “això no ha estat possible perquè des del començament l’equip de govern ha anat per lliure i no ha volgut saber res del tema”. En aquest sentit, Ricart inisisteix que encara no han estat convidats a cap reunió amb el bisbat i les altres administracions, a més de no conèixer el resultat de les reunions. “Ens hem assabentat per la premsa, entre altres coses, de la visita del conseller de cultura, de les condicions del concurs d’idees, etc. Un “menyspreu”, diu Ricart, “a tots els regidors de l’oposició”

Altrament, i seguint amb les bases del concurs, el regidor de Rosselló per Tothom creu que aquest concurs neix molt condicionat per l’informe que va fer l’arquitecte del bisbat, qui opta per una reconstrucció torre amb tècniques actuals i recobriment amb pedra, amb un import de 277.784,43€ , “limitant així la capacitat creativa dels concursants, tal i com ha explicat el Sr. Melitó en la seva” trilogia” dels fets del campanar al diari La Mañana”.

David Ricart apunta que el fet que el concurs d’idees sigui anònim “pot tenir aspectes positius i en pot tenir de negatius”: el positiu és el suposat anonimat de la proposta, però el negatiu és que els concursants no podran explicar el projecte abans de triar. En aquests sentit, el regidor creu “que caldria haver fet una jornada de debat, oberta al poble, on totes i cada una de les opcions presentades fos explicada pels propis concursants”.

El regidor també critica la decisió sobre la formació del jurat, format per un equip tècnic format per un representant dels Serveis Territorials de la Generalitat, per l’Ajuntament de Rosselló la Sra. Banyeres o tècnic que delegui, per part del Bisbat el Sr. Sala o tècnic que delegui i la Diputació de Lleida el Sr. Fontanals o tècnic que delegui. En aquest sentit creu que “els arquitectes que van gestionar la crisi del campanar no haurien d’estar vinculats al concurs i, menys, formar part del jurat”.

David Ricart ha fet una crida als ciutadans i ciutadanes del municipi a que “estiguin atents, siguin receptius a totes les idees que es puguin presentar al concurs, no predisposar que una solució concreta és dolenta o inviable, ser exigents amb el resultat final de la proposta, amb l’objectiu de deixar un temple en condicions òptimes i recuperar el patrimoni cultural del poble que és fruit d’un gran esforç col·lectiu del poble de Rosselló en el segle XVIII”, ha afirmat amb rotunditat.

Falta d’informació requerida

David Ricart ha reiterat que el govern municipal continua sense aportar la informació que des de fa mesos demana l’oposició i insisteix que “afirmar que el campanar ha caigut per les deficiències o mala qualitat de la construcció no s’ajusta a la veritat, tal i com assenyala el Sr. Melitó en el seu escrit i el Sr. Jurado en el seu informe”. En aquests sentit, Ricart apunta que “vam demanar un “informe sobre les actuacions dutes a terme en l’esfondrament del campanar de Rosselló” que va ser facilitat en el Ple del mes de març de 2016”.

Al juliol de 2016 però, es va preguntar sobre si l’arquitecta tenia coneixement de les incidències que havia patit el campanar i si la brigada municipal va fer alguna actuació sobre l’esquerda, informació que “no se’ns ha facilitat”. Però el regidor apunta que han tingut coneixement que “no es va comunicar a l’arquitecta fins a l’11 de gener i sabem que l’equip de govern ho sabia el 10 de novembre. El que no sabem i preguntem és que va passar durant 63 dies?”. A més “no podem assegurar si es van fer actuacions o no després de la comunicació del 10 de novembre per part de l’equip de govern”.

Davant de “tanta opacitat i falsedat”, el regidor ha demanat auxili al Síndic de Greuges de Catalunya i en concret el següent:

PRIMER: Demanar auxili al Síndic de Greuges amb la finalitat que demani a l’Ajuntament de Rosselló tota la documentació i informes que a aquest regidor no li contesta l’equip de govern, atès que entenc que com a regidor de l’oposició tinc dret a tenir accés a la informació i a que l’equip de govern emeti els informes que se’ls demana.
SEGON: Què si el Síndic de Greuges considerà que les actuacions u omissions dutes a terme en aquest cas son constitutives d’alguna falta administrativa o judicial, faci les actuacions que cregui ajustades a dret.

El Síndic de Greuges ha contestat que està estudiant el cas i que informarà puntualment de les gestions que faci al respecte.

TOTLLEIDA.CAT

ttotlleida.cat (29-11-2016)

 • ROSSELLÓ: Campanes, campaners i tocs
 • Destruccions de campanars i campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © ttotlleida.cat (2016)
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 15-08-2020
  Convertir a PDF