El sol no va entrar per la finestra

Foto70639

Teníem certa expectació per vore l'entrada del sol per aquella finestra misteriosa que s'obri, als pocs metres d'alçada del Campanar de la Catedral, la torre del Micalet de la Catedral de València.

No érem els únics expectants: tres fotògrafs, dues càmeres de televisió i un periodista ens van acompanyar. I... no va passar res. O si, que vam poder explicar que aquella finestra tenia un sentit molt clar, ja que indicava, segurament, no sols el dia més llarg de l'any, sinó i també, el record de la primera pedra de la Catedral Nova. Justament feia 750 anys d'aquella fundació, en el mateix dia que estàvem expectant el sol.

Foto70649

No, no va entrar per què la casa de davant tapa l'entrada del sol. Jo sempre havia pensat, no sé per què, que era la casa més a la dreta, construïda en el segle XIX, la que feia de pantalla. Però la realitat és més forta... i simbòlica.

Rellotges solars i rellotges mecànics: un món diferent

La casa que "tapa" l'entrada del sol és... l'anomenada Casa del Rellotger, un edifici municipal, mig en ruïna, ubicat justament davant del Campanar.

Sabem que cap a 1680 fou substituït l'anterior rellotge que encara tocava exclusivament les hores, de dia i de nit, amb el Micalet. El nou rellotge, segurament dotat de pèndul, i per tant més exacte, pogué tocar, uns anys més tard, el pas dels quarts d'hora, amb la vibrant Campana dels Quarts, també existent, de 1736.

Foto14664 Foto14665

Però tornem a la Casa del Rellotger. Sembla que ja està esmentada en el Llibre de Murs e Valls, en 1675, com existent, i servia per a habitatge del rellotger municipal, que havia de donar corda, diàriament, i potser que dos vegades cada dia, degut al tamany de la campana de les hores. Hi ha una llegenda, infundada, que el rellotger tenia un pont, paregut als que uneixen la Catedral amb la veïna Capella de la Mare de Déu i amb el Palau. No consta documentalment aquest pont, però si que hi ha un escut de la ciutat en l'edifici, com demostració què es tracta d'un edifici municipal.

Pareix que en aquell moment es va tancar el primitiu accés al rellotge, a través de la tercera finestra de l'escala, i es va construir un accés amb escala independent externa. Del segon apenes queden algunes fotografies, que no donen exacta notícia de la seua ocupació, però del tancament de la finestra queda un grafit molt significatiu, ja que posa, incís en el lluït del mur, "Joseph CONStant / I690". Immediatament baix posa DOLZ I725", però aquesta inscripció ens allunya de la història.

Foto61901

No sabem si el tancament del pas del sol fou voluntari o casual, de tota manera es pot explicar. És evident que en les darreries del segle XVII, quan ja havien inventat el pèndol, i per tant uns rellotges bastant exactes, el sol no hauria de ser cap referència. Per tant, el tancament del pas del sol, podria ser voluntari, per expressar la superioritat de la màquina, i per tant l'augment de l'autonomia respecte als cicles naturals, gràcies a la mecanització. Posar davant un rellotge solar, encara que només funcione una sola vegada a l'any, un edifici relacionat amb els rellotges mecànics (la casa del rellotger!) podria expressar, de la millor manera simbòlica, que els temps estaven canviant.

Clar que també el podien haver tapat per ignorància o per desconeixement: l'orientació pel pas del sol s'havia perdut, i per tant tota la saviesa associada.

En qualsevol cas va ser la curiositat què ens va suposar l'entrada del sol a la Presó el 15 d'agost de fa quatre o cinc anys, què ens va fer demanar l'ajut tècnic a Francisco FONS LAGUNA, qui va estudiar la finestra i la seua orientació el 19-02-2011. Així com l'entrada del sol a la Presó es produeix molts dies a l'any, tot i que plenament el 15 d'agost, aquesta entrada a la finestra misteriosa no havia sigut estudiada fins ara, que nosaltres sapiguem.

Foto67377

I, per casualitat... com si existiren les casualitats! El treball on estudiava i difonia aquell pas del sol per la finestra, fou presentat, en la Revista de la Catedral nº 10, justament el dia d'abans de la possible entrada del sol a la finestra misteriosa... El sol, com és sabut, apunta cap a la finestra, però la casa de davant, la Casa del Rellotger, el tapa.

Tirar la Casa del Rellotger? Impensable!

Sempre quedaria la solució de tirar la Casa del Rellotger. És sabut que l'Ajuntament actual fa anys que tracta de justificar el seu enderroc per construir una placeta als peus del Campanar. Un lloc ideal per a terrassa dels restaurants pròxims... i una destrucció patrimonial injustificable.

És de veres què, en els últims temps, en nom segurament d'una major puresa original, s'han destruït de manera irrecuperable elements singulars i importantíssims de la Catedral de València: el revestiment neoclàssic, el revestiment barroc... Fins i tot han picat els murs per que es veja la fàbrica de rajola original, com si fora una Catedral tan pobreta que no te ni per lluir els seus murs...

Destruir la Casa del Rellotger seria negar el pas de la Història. Clar que guanyaríem amb una entrada del sol, durant uns minuts, un dia a l'any, com passava fa més de sis-sents anys. Però enderrocant l'edifici participaríem de la mateixa barbàrie que ha "netejat" l'entorn de la Catedral, buidant-la dels edificis que l'envoltaven i que l'omplien de vida i sentit. Fins i tot el mateix rellotge de ferrer, de grans dimensions i espectacular maquinària, que fou desmuntat i tirat al fem en els anys seixanta, "en nom del progrés"...

És de veres, el sol ja no entra per la finestra misteriosa. Però justament eixa entrada negada forma part de la història, com la Casa del Rellotger i el rellotge públic de la ciutat, el rellotge del Micalet.

Ens alegrem, al menys, d'haver començat a comprendre la "finestra misteriosa". I vull agrair de nou al senyor FONS LAGUNA pels seus estudis, que ens ajuden a apreciar, encara més, el nostre Campanar de la Catedral de València, la torre del Micalet.

LLOP i BAYO, Francesc

(24-06-2012)

  • Catedral de Santa Maria - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • Quadrants solars: Bibliografia
  • Rellotges: Bibliografia
  • Francesc LLOP i BAYO: bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © LLOP i BAYO, Francesc (2012)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 77 Visitants: 77 Usuaris: 0