El rellotge del campanar de Capafonts

El rellotge del campanar de Capafonts - Autor: la_vall_de_capafonts / INSTAGRAM
El rellotge del campanar de Capafonts - Autor: la_vall_de_capafonts / INSTAGRAM

Quan a finals del segle XIX es construí l’església, es va posar al campanar un rellotge fet a Montblanc a la mateixa època, que tocava les hores però no tenia esfera a la façana.

A finals dels anys cinquanta del segle passat, portaren a arreglar aquesta màquina antiga i valuosa a un ferrer d’Alcover, i se’n va perdre el rastre. Llavors es posà el rellotge actual –una màquina feta a Roquetes– i s’obrí un forat al campanar per posar-hi l’esfera amb busques que dona a la Plaça. Posteriorment, quan es restauraren les campanes, se’n renovà tot el mecanisme, i actualment és un rellotge electrònic controlat per ràdio que marca l’hora amb exactitud.

De sempre, el rellotge del campanar ha tocat els quarts amb la campana petita, i les hores amb la gran. Aquesta és l’hora oficial del poble. A les sèquies d’aigua de tot el terme no hi havia disputa possible sobre quina hora era quan un propietari havia de trencar l’aigua; l’hora del campanar era la bona, per la qual cosa el campaner tenia l’obligació –a més de fer els tocs de campana tradicionals– de remuntar les peses que feien anar la maquinària, i també d’ajustar sovint l’hora, hora que preguntava a la gent que venia de fora i tenia rellotge de butxaca posat a punt, si podia ser, d’acord amb el rellotge de l’estació del ferrocarril de Reus o d’Alcover.

LA VALL DE CAPAFONTS

Instagram (00-00-2017)

 • CAPAFONTS: Campanes, campaners i tocs
 • BLASCO, MANUFACTURAS (ROQUETES) : Inventari de campanes
 • BLASCO, MANUFACTURAS (ROQUETES) : Inventari de rellotges
 • Rellotges: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Instagram (2017)
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 12-04-2021
  Convertir a PDF