Les campanes tornen a Catí 

Foto124767

Fa uns mesos es va desprendre el batall de la campana grossa caient damunt de la teulada de la Casa Abadia. Paral·lelament també el rellotge per una avaria va deixar de funcionar . Es va prendre la decisió de baixar les tres campanes per fer-les una revisió i manteniment. Tal cosa es va efectuar el passat dia 10 de juliol. Després d'estar el poble uns dies sense campanes aquestes van retornar al poble el 25 de Julio, dia de Sant Jaume. Els dos dies, però sobre tot el dia en que tornaven les campanes completament noves i relluents van ser una festa. La gent es va arremolinar al costat del campanar observant com una moderna grua feia ràpidament el treball que abans costava tant esforç de fer. Al mateix temps van ser molts els que van aprofitar l'ocasió per a fotografiar-se al costat de les campanes. L'opinió majoritària de la gent era de que a nivell de terra semblaven molt més grans i relluents que al campanar.

 La darrera vegada que es van baixar les campanes, després de la guerra, va ser en 1976, fa ara uns 36 anys, amb Mossèn Joaquín. Es va substituir el sistema manual de cordes i el de pujar al campanar per a tocar les campanes “al vol” per un sistema elèctric, automàtic i més còmode de voltejos i repics. Per a alguns es va perdre la màgia i encant de l’antic sistema manual i de l’esforç artístic dels campaners per un altre més impersonal, monòton i menys romàntic. La comoditat però, acabà imposant-se.

L'any 1937, en plena Guerra Civil, una ordre del govern republicà va obligar a baixar les campanes dels campanar per a ser transformat el bronze en metralla per a armament. Així es van emportar la campana menuda i la mitjana, a més de la que hi havia damunt de la nau de l'esglèsia i de la que es conserva l'espadanya a la teulada. També es van endur les campanes de l'ermita de Santa Anna i de l'Avellà. La campana grossa es va estalviar, deixant-la per a que continuara donant els tocs d'alarma i de les hores.

Acabada la Guerra Civil, amb Mossèn Francisco Sanjuán, des de Barcelona van arribar dos campanes per substituir les que s'havien endut.

Per tant és la campana grossa, la que els del poble anomenen carinyosament Maria Rosa, la única catinenca. Es la més antiga. Fou refosa pel campaner Lluis Mañes, l'any 1883. Té 122 cm de diàmetre i unes cent arroves. D’ací la dita popular que diu: "Maria Rosa em diuen. Cent arroves peso. Qui no s'ho crega, que me sospeso".

Aprofitant l'actual restauració en la que, excepte les campanes, es renova pràcticament tot el conjunt d'accessoris es pretén recuperar els antics tocs de les campanes (Ave Maria, difunts, foc, queda, etc...). També es renova el rellotge, digitalitzant el seu funcionament de forma que marcarà les hores amb connexió a internet.

L'únic inconvenient és l'elevat cost econòmic, al voltant de 18.000 euros, que hauran d'assolir els veïns, sense ajudes oficials. Per la qual cosa ja Mossèn Rafael, el capellà, i un grup de recuperació creat a l'efecte, estant fent col•lectes i programant activitats per aconseguir els diners. Fem des d'ací una crida a que tots cooperem.

Ajuntament de Catí (30-07-2012)

  • Parròquia de l'Assumpció de Maria - CATÍ: Campanes, campaners i tocs
  • CATÍ: Campanes, campaners i tocs
  • Reparació de campanes: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Ajuntament de Catí (2012)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 38 Visitants: 38 Usuaris: 0