Geoffrey ARMITAGE: IN MEMORIAM


Ens arriba ara la notícia de la mort, després de lluitar uns anys contra el càncer, de Geoffrey ARMITAGE, en desembre de 2016.

Geoffrey no ho sabia, i molta gent tampoc, que gràcies a ell vam començar a recuperar tocs antics i ja perduts, com ara els tres tocs d'oració.

M'he d'explicar, per comprendre-ho. En 1986 vaig conéixer a George, en el Congrés Mundial de Carilló (World Carillon Congress) que va tenir lloc a Ann Arbor, Michigan. He de dir-ho, era la primera vegada que sentia sonar un carilló, i em costava d'assimilar eixe concepte musical del toc de les campanes. Per altra part, jo portava uns vídeos, acabats de fer, en Aragó, als campaners de diverses comarques, tocs que van xocar crec que tant o més als carillonistes com a mi em xocava el seu treball. Eren dos mons campaners que es coneixien, sense arribar, encara, a comprendre's els uns als altres.

I vaig conéixer a George, sempre content, sempre en mig de totes les converses, que volia contar com els anglesos tocaven el seu "change ringing" - un altre mon campaner distint! Era campaner de la seua parròquia, anglicana naturalment, i em va fer una pregunta que em va qüestionar moltes coses: "vosaltres, els catòlics, toqueu tres vegades al dia les oracions? Per què nosaltres, els anglicans, si que ho fem"

Anava de sorpresa en sorpresa, no sols descobrint noves (per a mi) formes de tocar les campanes sinó també, interpel·lant-me sobre un toc, tradicionalment dedicat a la Mare de Déu, i que nosaltres havíem perdut. Com és sabut, en la primera mecanització, aquella que substituïa campaner per botonet, no hi havia mecanismes per programar tocs a certes hores, i per suposat que no anaven a perdre el temps tocant l'Àngelus de matí, de migdia i de vesprada, encara que fóra polsant des de la sagristia el polsador corresponent!

Poc de temps després es posaven els dos primers ordinadors en terres valencianes, primer Vilafamés i després Cheste, i recordant a Geoffrey, vam introduir en els tocs diaris automàtics, el toc d'oració tres vegades al dia. Cal dir que ningú entenia - molts capellans, tampoc - perquè volíem recuperar una cosa ja passada, ja perduda. Però recordava a Geoffrey i em deia: si ells ho fan, per què nosaltres no?

Després vam coincidir en molts congressos, encontres, unes jornades de treball inoblidables en la fàbrica de campanes de Villedieu-les-Poêles, on ens va mostrar Geoffrey com feia ell per treure les notes de la campana...

Potser fora ell la millor expressió d'ecumenisme campaner: són tantes coses les que ens uneixen, als campaners de les diverses esglésies cristianes d'Europa, com ell, tantes vegades, insistia en dir.

Geoffrey tenia una xicoteta empresa de restauració de campanes i de manteniment de rellotges i instal·lacions, en la qual li ajudava el seu fill, tràgicament mort als 29 anys, als sis mesos de casat, per culpa d'un altre conductor temerari. Quant de dolor hauria de patir, el pare, en perdre no sols el fill sinó també el company, l'enginyer, el tècnic que no sols li ajudava sinó que suposava el futur dels seus esforços.

Ara, segur, descansen en Pau, entre tocs de campanes. I nosaltres, sense dubte, el recordarem, cada volta que sentim els tocs d'oració que ell, molt directament, ens ajudà a recuperar!!!

LLOP i BAYO, Francesc

(07-06-2017)

  • VILLEDIEU-LES-POÊLES-ROUFFIGNY: Campanes, campaners i tocs
  • ARMITAGE, GEORGE (MARSTON TRUSSELL) : Tocs i altres activitats
  • ARMITAGE, GEORGE (MARSTON TRUSSELL) : Intervencions
  • ARMITAGE, GEORGE (MARSTON TRUSSELL) : Inventari de rellotges
  • ARMITAGE, PAUL STEDMAN GEORGE (THURNAM) : Tocs i altres activitats
  • ARMITAGE, PAUL STEDMAN GEORGE (THURNAM) : Intervencions
  • ARMITAGE, PAUL STEDMAN GEORGE (THURNAM) : Inventari de rellotges
  • CORNILLE-HAVARD (VILLEDIEU-LES-POÊLES-ROUFFIGNY) : Inventari de campanes
  • Cursos d'introducció a les campanes: Bibliografia
  • In Memoriam: Bibliografia
  • Francesc LLOP i BAYO: bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 36 Visitants: 36 Usuaris: 0