El Corpus més ric i sufocant del món

La «festa grossa» exhibix la seua varietat d'elements davant els turistes i es prepara davant dos dies d'alta temperatura

No serà fàcil per a alguns membres d'Amics del Corpus i per a components dels grups de ball aguantar les altes temperatures que s'aveïnen. El de 2017 és un Corpus tardà i ja en la jornada d'ahir va exhibir les característiques que se li suposen a més de la sufocant calor: un atractiu turístic molt per explotar i una riquesa d'elements espectacular. I això que ahir, els sorpresos visitants només van veure una part del tot: el tapís, els carros, alguns dels balcons engalanats i els elements processionals. Els organitzadors de la festa encara han de vestir-se de personatge bíblic. Hui ho faran els xiquets dels «Misteris» i es combinaran amb la música de la Banda Municipal i la dels campaners. Resulta difícil explicar al visitant per què hi ha un drac, unes àguiles, una tortuga i uns personatges com a rematada dels vetusts carros. Però és el fruit de la mateixa complexitat del festeig. Amics del Corpus posarà hui a la disposició de qui ho desitge una quadrilla d'«explicadors».

El Corpus de 2017 no tindrà noves vestimentes. El procés de substitució de vestuari nou per vell no ha continuat enguany per un problema de competències entre institucions. I també ha faltat pressupost per a elaborar noves barbes per als «cirialots». A canvi, sí que hi ha un Museu més decent, encara que este ara ha eixit al carrer, on romandrà hui i demà a la vista de tots. També s'han publicat quaderns per al debat i, en definitiva, la relació amb el municipi és fluida i segura. I hi ha cartell.

Dos aniversaris se celebren: el 40 de la formació del Grup de Metxa, precursor en la recuperació de la festa i per a la qual molt van tindre a veure el cánonigo Vicente Castell Maiques i dos personatges clau en la cultura festiva de la Transició: Josechu Rey de Arteaga i Armando Serra. Després arribaria Amics del Corpus i el seu llarg deixant que manté ara la festa amb tot el seu vigor.

30 anys del volteig general

I també se celebra el trenté aniversari de la recuperació del toc manual i simultani de totes les campanes del Micalet. Alguna cosa que només té lloc el diumenge al migdia, coincidint amb la Cavalcada del Convit, (a part d'en altres ocasions especials). Associació de Campaners de la Catedral, amb Francesc Llop al capdavant, no ha fallat a la cita cap any. Un volteig qualificat com més espectacular que melòdic, però que qui ho ha viscut en el mateix campanar no oblida.

DOMÍNGUEZ, Moisés

Levante - El Mercantil Valenciano (17-06-2017)

 • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
 • LLOP i BAYO, FRANCESC (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
 • Reconeixement públic de campaners: Bibliografia
 • Tocs actuals de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Levante - El Mercantil Valenciano (2017)
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-01-2021
  Convertir a PDF