Per què toquen les campanes de la catedral de València el dia 10 d'agost a la vesprada?

Aquesta pregunta se la repeteixen, tots els anys, molta gent que "sent campanes i no sap per què". En efecte, tots els anys, entre les cinc i mitja i les set de la vesprada, sonen les campanes de la catedral, d'una en una, fins que el final volteja la Maria, la campana major, donant per finalitzat el toc.

El motiu és històric i tècnic. Segons la tradició, el dia més calorós de l'any és el 10 d'agost, perquè en ell van martiritzar Sant Llorenç, cremant-lo en una graella. Fins i tot, enguany, s'espera un màxim de temperatures degut a l'arribada d'aire càlid des d'Àfrica.

Amb aqueix motiu, els ferros que fixen les campanes a les seues truges o jous de fusta estan dilatats al màxim, i per tant es poden repretar un poc més, fixant millor la campana. A més, com s'acosta la festa principal de la catedral, la Mare de Déu de l'Assumpció, les campanes es preparen per a estar a punt per a tan festiva data.

Per aquest motiu s'alcen, d'una en una, de menor a major, i es tracta de repretar els seus caragols. En alguns casos, com la pròpia Maria, és tasca impossible, perquè la truja és del segle XVI, i segur que la fusta està ja bé eixuta i assentada, però en les campanes restaurades en els últims anys, i especialment el Manuel, la més recent, aquesta operació és necessària perquè la fusta disminueix un parell de mil·límetres a l'any, fins que arribe al seu punt estable, al cap de deu o quinze anys.

Per això les campanes sonen, i si tot va bé, com sol passar gràcies a Déu, la Maria voltejarà gojosa, cap a les sis i mitja de la vesprada, anunciant simplement que tot ha eixit bé. En altres temps aquest volteig de la campana major sola podia anunciar la mort d'un canonge, però sens dubte, el dia 10 d'agost, assenyala el final d'una tècnica, l'anomenat repret dels campanes.

Després vindrà el 14 i 15 d'agost, amb els corresponents voltejos i repicaments, i fins i tot amb aquell simpàtic detall de menjar figues durant el toc de l'alba (per això anomenat l'alba de les figues) que eren regalats pel capítol al Campaner de la catedral i els seus ajudants.

Ara són altres temps, però qui diria, fa quaranta anys, que les campanes de la catedral continuarien sonant, gràcies a les mans amoroses dels Campaners de la catedral!. I per això el dia de Sant Llorenç, a la vesprada, tocaran per anunciar ni més menys que la festa de la Titular de la catedral basílica de Santa Maria s'aproxima.

LLOP i BAYO, Francesc (10-08-2012)

  • Catedral de Santa Maria - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
  • Tocs manuals de campanes: Bibliografia
  • Francesc LLOP i BAYO: bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © LLOP i BAYO, Francesc (2012)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 45 Visitants: 45 Usuaris: 0