La tradició medieval del repret de campanes del Micalet

Els campaners de la torre del Micalet de la Catedral de València realitzen cada 10 d'agosto el tradicional “repret de les campanes”

(Foto del repret de l'any 2014)
(Foto del repret de l'any 2014)

Els campaners de la torre del Micalet de la Catedral de València realitzen cada 10 d’agost el tradicional “repret dels campanes” de les campanes per fixar-les més. Les altes temperatures d’aquesta jornada fan que els ferros que fixen les campanes a les seves “truges”, o jous de fusta, estiguin dilatats al màxim, “i per tant es poden estrènyer una mica més, fixant millor la peça”, segons ha indicat Francesc Llop, president de l’associació “Campaners de la Catedral de València”.

Es tracta d’una tradició amb origen en l’Edat Mitjana que duien a terme els campaners en el qual era considerat tradicionalment com el dia més calorós de l’any, el 10 d’agost, festivitat de Sant Lorenz, martiritzat en ser cremat en una graella.

Les campanes són aixecades de menor a major pels campaners, que estrenyen els ferros que fixen les peces als jous de fusta. Una vegada finalitze “el repret dels campanes”, la campana major de la torre del Miguelete, coneguda com “La María”, és voltejada a mà per anunciar que tot ha eixit bé. El proper 15 d’agost, les campanes de la Catedral de València seran voltejades a mà amb motiu de la festa de l’Asunción de la Verge.

DAVID

7televalencia (10-08-2014)

 • Catedral de Santa Maria - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
 • Conservació, manteniment: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © 7televalencia (2014)
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 21-10-2021
  Convertir a PDF