De 125 a 800 euros. La campana de Barxell s'havia venut per Europa fins a 3 vegades abans de recuperar-la

La justícia ha de determinar la tornada de la campana a Alcoi. Està trencada, però la intenció del consistori és restaurar-la i reposar-la en el seu lloc original

Trobar la campana ha suposat un intens treball d'investigació per part del Grup de Patrimoni de la Policia de la Generalitat, amb l'assessorament i suport tècnic de l'expert Francesc Llop. De fet, la primera pista arriba de Llop en el mes de juliol del 2017, a qui un amic l'avisa que ha vist una campana en el rastre de València, i li mostra una fotografia. La policia inicia les investigacions i són capaços de seguir el rastre de compravenda de la campana per Espanya i França. I és que en València es ven per 125 euros a una persona de Tarancón, qui al seu temps la ven a un altre de Palència per 500 euros, i aquest últim la revén per 800 euros en un rastre de França. El cap del grup de patrimoni de la policia, Antonio López, explica que "amb la col·laboració d'aquests venedors, i per evitar que se'ls condemne per un delicte de recaptació" aconsegueixen identificar a l'últim comprador i recuperen la campana.

Es mostren molt satisfets per la investigació, sobretot perquè pensaven que des del seu robatori, l'any 2005, s'hauria fos. De frt, ni tan sols s'havia posar denúncia pel robatori. Álvaroguez, comissari de la unitat policial explica que "amb les peces de bronze, depén del tipus de delinqüent. Si és d'anar per casa, de temes relacionats amb la droga, el més normal és que ho porten al ferroveller i ho venguen al pes. Però en Europa hi ha un tràfic important de campanes, es cotitzen, i hi ha gent que es dedica a l'espoli de béns". De fet, consideren que d'haver seguit el seu periple per Europa, la campana podria haver arribat a un preu d'entre 2.500 i 3.000 euros, fins i tot trencada.

Una vegada recuperada, cal determinar d'on és la campana, i d'això s'encarrega l'especialista Francesc Llop, que ara jubilat col·labora amb la policia, i que mostra un coneixement i estima impressionant per aquestes peces. Analitza la campana i determina que és la que s'havia furtat l'any 2005 de l'ermita de Barxell. "És una campana fantàstica" assegura Francesc Llop, que data la campana en el segle 16, concretament entre els anys 1520-1530. Llop destaca detalls de la campana "com les lletres decorades amb pardalets, i és que els antics es complicaven molt la vida per a contar coses en les campanes". Altre detall distintiu és la frase 'Santa Maria Ora Pronobi' (sic) a la que li falta la S final "perquè no cabia". "Durant 5 segles la campana ha estat en molts llocs" explica Francesc Llop, "ha estat en el més alt, es veu pels colps dels rajos que li han caigut. És una campana original, pels colors que té. Però està trencada, ha perdut el so i sona a cascat". Francesc Llop explica que amb una restauració recobrarà el so, i de fet, eixa és la intenció que ha manifestat l'alcalde d'Alcoi, Toni Francés, qui diu que "m'agradaria restaurar-la i reposar-la al seu lloc d'origen; protegir-la i que no la tornen a furtar".

La restauració és molt important, perquè com explica Francesc Llop, "quan una campana es rompia, es fonia. Però ara hi ha tecnologia i es pot dur a una empresa d'Alemanya que solda campanes des de la primera Guerra Mundial. La soldadura permet recuperar el so original de la campana, i aquest so és màgic. És l'única música que ens queda del passat. La resta d'instruments o són moderns o cal afinar-los i canvia el so, però la campana sona sempre igual fins que es trenca. A Alcoi, per circumstàncies històriques, les campanes són modernes i de dubtosa qualitat. Poder sentir una campana medieval és fantàstic. La campana és un ésser viu que ha de sonar".

La campana ha vingut a Alcoi durant uns moments perquè puguem vore-la de prop, però torna a València, ja que ara la justícia de determinar com, quan i a qui retorna la peça. El jutjat d'instrucció 7 de la capital porta la instrucció del cas, ja que hi ha tres persones, els tres venedors, investigats per un possible delicte de recaptació. A més a més la policia té l'ull posat sobre el primer venedor, qui assegura que es va trobar la campana al costat d'un contenidor, i els agents creuen que pot ser clau per a descobrir més coses sobre la venda d'elements patrimonials.

Així, Alcoi recupera part del seu patrimoni després de més d'una dècada desaparegut. La policia autonòmica ha fet una crida per a denunciar aquests robaments de patrimoni, o d'avisar quan es detecta alguna peça que pot ser fruit d'un espoli. Diuen que és un pas fonamental per ajudar els agents en les tasques de recuperació. Per la seua banda, Francesc Llop explica que el patrimoni "cal inventariar-lo i difondre'l. El patrimoni no existeix fins que està inventariat i la gent el coneix". I posa l'exemple d'aquesta campana que "fa un temps no era més que 30 quilos de metall, per això es va vendre al pes per 120 euros. No era més que una campana, però ara és La Campana".

SILVESTRE, Lirios

Ara Multimèdia (11-01-2018)

  • Mas de Barxell - ALCOI: Campanes, campaners i tocs
  • ALCOI: Campanes, campaners i tocs
  • LLOP I BAYO, FRANCESC (VALÈNCIA) : Investigador, escriptor, compositor
  • LLOP I BAYO, FRANCESC (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
  • Robatori de campanes: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Ara Multimèdia (2018)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 41 Visitants: 40 Usuaris: 1 - servidor