Campdevànol farà obres de millora per consolidar les parets i el campanar de l’església de Sant Cristòfol

L’Ajuntament de Campdevànol celebrarà els 300 anys de l’església de Sant Cristòfol (ubicada al cementiri municipal) de la millor manera: amb una actuació de millora que permetrà consolidar l’emblemàtic campanar i els contraforts, tenint en compte que l’edifici està en molt mal estat. Per aquest motiu, en el ple municipal d’aquest mes de març s’aprovarà la sol·licitud d’una subvenció a la Diputació de Girona per un import de 50.000 euros. Les obres es faran al llarg d’aquest 2018.

L’actuació que es farà a Sant Cristòfol consistirà a envoltar l’església d’una bastida per retirar totes les herbes que hi ha a les parets i per poder consolidar la part superior dels contraforts. Alhora també servirà per consolidar en l’àmbit estructural el campanar, considerat “un símbol”, segons l’alcalde, Joan Manso, “perquè es pot veure només arribar a Campdevànol vinguis d’on vinguis”. L’Ajuntament, però, no té previst actuar a dins del temple: “Això seria en una tercera o quarta fase”. Precisament, l’alcalde ha volgut remarcar que aquests treballs també es fan per garantir la seguretat dels visitants del cementiri, ja que el mal estat de l’edifici podia comportar algun tipus de risc.

En el proper ple també s’aprovarà la renovació de la cessió de l’església de Sant Cristòfol per part del Bisbat de Vic pels pròxims 30 anys i per tant, l’Ajuntament continuarà essent el titular “un fet rellevant perquè ens permetrà la possibilitat d’intervenir a l’edifici”, assegura Manso. L’alcalde ha recordat que aquesta actuació ha estat molt reivindicada, entre d’altres, pel pintor campdevanolenc Josep Fossas, que fa anys que lluita perquè com a mínim es preservi l’estructura de l’església. En l’etapa de Núria López com alcaldessa es va arribar a un primer acord amb el Bisbat de Vic, que després de set anys ha vençut sense fer-hi cap obra de millora per qüestions pressupostàries, i ara es renovarà.

L’església de Sant Cristòfol data del 1718, per tant, aquest any en farà 300. Va ser l’església parroquial fins a final del segle XIX, quan es va construir la que hi ha al centre del poble i que també està dedicada al patró del poble, Sant Cristòfol. A Campdevànol, però, encara hi ha una tercera església que també va ser parroquial, coneguda com la Vella, que va ser construïda al segle X i que està molt més apartada del municipi. Actualment està totalment en runes.

Concessió del cementiri

D’altra banda, l’Ajuntament de Campdevànol també ha arribat a un acord amb el Bisbat de Vic per la gestió del cementiri pels pròxims 50 anys. Inicialment es tractava d’un cementiri parroquial que es va cedir a l’Ajuntament a inicis de l’etapa predemocràtica (l’acord és del 1973). Segons l’alcalde, però, des d’aleshores “la llei ha canviat molt i la gestió que l’Ajuntament fa en aquest cementiri és molt més àmplia”. Per tant, l’objectiu ara és regular de nou aquest conveni de delegació de la gestió perquè continuï essent un cementiri municipal. La voluntat també és que s’hi puguin fer algunes inversions necessàries que fins ara no s’han pogut desenvolupar perquè el títol jurídic no és el correcte.

CAMPDEVANOL

campdevanol.cat (18-03-2018)

  • Parròquia de Sant Cristòfol - CAMPDEVÀNOL: Campanes, campaners i tocs

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © campdevanol.cat (2018)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 16-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 33 Visitants: 32 Usuaris: 1 - francesc