GRAN FIRA VALÈNCIA - Concert de Campanes

Concert de Campanes

Torre del Micalet

#GranNitVLC

Els Campaners de la Catedral de València interpretaran un concert de tocs medievals, dins de les activitats de la #GranNitVLC de la Gran Fira de València. El toc de campanes formava part habitual del programa d’actes fins a la meitat del segle XX, i s’ha recuperat fa un parell d’anys, gràcies a la col·laboració del Capítol de la Catedral i a l’esforç dels Campaners.

Enguany s’interpretaran tres tocs medievals, procedents de la Consueta de la Seu del segle XVI i que va ser transcrita i estudiada fa pocs anys per Joaquim Martí i Xavier Serra. En estos tocs antics, interpretats amb alguns dels bronzes que ja existien en aquell moment, les campanes repiquen o oscil·len, però no voltegen, ja que aquest toc (ara habitual) és un invent posterior.

El primer toc serà Tocar a l’arma, que es realitza amb el repic ràpid i alternat de les quatre campanes majors.

El segon serà Tocar a temporal, que s’emprava quan hi havia tempesta de trons, llampecs, calamarsa o aire terrible. Es mou una campana, però conforme augmenta el temporal es van afegint fins a un total de cinc campanes menors, per protegir a la Catedral i la ciutat i espantar el temporal.

El tercer i últim toc serà el més llarg, Tocar per alguna bona nova, és a dir, el toc que acompanyava el Te Deum o acció de gràcies per una bona notícia. En este es toquen nou de les onze campanes existents en la sala, ja que la major, la Maria, o la campana dels entredits, el Pau, no entren en el toc.

El concert tindrà lloc el dissabte 21 de juliol a les 18:00 hores i tindrà uns 25 minuts de durada.

GRAN FIRA VALÈNCIA

Gran Fira València (21-07-2018)

 • Catedral de Santa Maria - VALÈNCIA: Campanas, campaneros y toques
 • VALÈNCIA: Campanas, campaneros y toques
 • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (VALÈNCIA) : Toques y otras actividades
 • Conciertos de campanas: Bibliografía

   

 • Volver a la página anterior
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Gran Fira València (2018)
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-10-2021
  Convertir a PDF