El jutje fa a baixar 1 decibel el so de les campanes de Senan

Un veí va denunciar que les campanes de l’esglèsia sonen molt altes. L’Ajuntament diu que en activitats tradicionals dóna un marge


El campanar de Senan està al centre de la polèmica - Autor: FERRÉ, Pere / DIARI DE TARRAGONA

Són cent habitatns en un poblet a la Conca de Barberà. A la fronntera entre Tarragona i Lleida. Un lloc per trobar tranquolitat en un entror agrícola dedicat principalment a la civada, olivera i ametller.

Però aquesta tranquilitat no la troba tothom. El jutjat contenciós número 1 de Tarragona ha ordenat a l’Ajuntament de Senan a controlar el so de les campanes.

El que a d’altres municipis costeners són les discoteques i bars musicals les que provoquen queixes pel sorolla, a Senan sembla ser la seva esglèsia parroquial de Santa Maria, dels segles XII-XIII.

Tot va començar arrel de la quexia d’un veí que va denunciar que les campanes tocàven massa alt. Va acudir a l’Ajuntament perque mediés amb l’arquebisbat per tal de minimitzar el repic.

Orgullosos

A més Senan està molt orgullós de la seva nova campana que l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, va beneir l’any 2014. Amb 220 quilos, la campana es diu Santa Maria i marca els quarts i les hores.

Però el veí que reiterava els repics superàven els límits sonors permesos. I més en un entorn rural on s’hauria de tenir més silencia, a criteri del denunciant. Fins i tot va impugnar el mapa de soroll municipal.

L’Ajuntament va desestimar les queixes al considerar que la molèstia denunciada fos de tal magnitud com per moficar el repic de les campanes con s’ha fet durant dècades. Reconeixia no obstant que les campanes superàven el màxim permés que és de 55 decibels. El repic de Senan arriba al 56 decibels.

L’Ajuntamet va dir que ja concedeix un marge de cinc decibels addicionals per les activitats que es fan des de fa anys i tenen un origen tradicional.

Però el jutjat no considera que el repic de la Santa Maria pugui estar entre les activitats a les que concedir el benefici d’un marge de 5 decibels. Per tant han de baixar la seva intensitat.

Així que la Santa Maria haurà de repicar com a mínim un decibel més baix. Perque tot i que la demanda «pretén l’aturada total i el desmantellament de l’activitat», segons la sentència, és possible «adoptar mesures addicionals de limitació del soroll». I són les que s’han de prendre. Pereò fins que aquestes mesures no s’apliquin «l’activitat s’haurà d’aturar provisionalment».

Ja es van baixar

L’Ajuntament defensa les seves campanes i estudia recòrrer la sentència. Afegeix que l’Ajuntament ja havia pres mesures per reducuior el soroll del repic, que l’any 2014 arribava als 71 decibels. També afegeix que el funcionament de les campanes només és entre les nou del matí i les nou de la nit. Per tant durant tota la nit el silenci és el d’una zona agrícola.

Les queixes i ara la resolució del jutge ha generat una gran polèmica en un poble petit. El propi consiatori també va explicar al jutge que el demandant, que resideix al poble durant els caps de setmana i les vacances. I que sols una altre familia s’ha queixat del soroll. De moment Senan ha d’estar sense repics.

DIARI DE TARRAGONA

Diari de Tarragona (05-08-2018)

 • SENAN: Campanes, campaners i tocs
 • Soroll i denúncies: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Diari de Tarragona (2018)
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 02-12-2020
  Convertir a PDF