RLV - Torna el 'repret' de les campanes del Micalet

Torna el 'repret' de les campanes del Micalet


Un dels moments del «repret». - Autor: CAVALLER, Germán / LEVANTE-EMV

Els campaners de la torre del Micalet de la Catedral de València van dur a terme ahir un dels actes més tradicionals en este tipus de campanes com és el «repret dles campanes». Açò consistix en l'atapeït dels caragols dels jous de fusta de les campanes per a fixar-les més.

D'esta manera, desenvolupen una activitat amb origen en l'Edat Mitjana que duien a terme els campaners en el qual era considerat tradicionalment com el dia més calorós de l'any, el 10 d'agost, festivitat litúrgica de Sant Llorenç martiritzat en ser cremat en una graella.

Les altes temperatures aconseguides en les últimes jornades fan que els ferros que fixen les campanes a les seues «truges», o jous de fusta, estiguen dilatats al màxim, «i per tant es poden estrényer un poc més, fixant millor la peça», segons indicava Francesc Llop, president de l'associació «Campaners de la Catedral de València».

El «repret» va tindre lloc a la vesprada, a partir de les 17.30 hores, «per a continuar amb esta tradició de segles», va precisar. Així, les campanes van ser alçades de menor a major pels campaners, que van estrényer els ferros que fixen les peces als jous de fusta, afegia. Una vegada finalitzat «el repret dles campanes», la campana major de la torre del Micalet, coneguda com «La Maria», va ser voltejada a mà, per a «anunciar que tot ha eixit bé», alguna cosa que també forma part d'esta tradició centenària.

Festa de l'Assumpció

Igualment, les campanes de la Catedral de València seran voltejades a mà dimecres que ve, dia 15 d'agost, amb motiu de la festa de l'Assumpció de la Mare de Déu, a que la seua advocació està dedicada el temple catedralici.

Per a esta festa, els campaners interpretaran la composició establida en honor de l'Assumpció de la Mare de Déu en el segle XVIII pel canonge de la Seu Teodosio Herrera.

RLV

Levante - El Mercantil Valenciano (10-08-2018)

 • VALÈNCIA: Campanas, campaneros y toques
 • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (VALÈNCIA) : Toques y otras actividades
 • Conservación, mantenimiento: Bibliografía

   

 • Volver a la página anterior
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Levante - El Mercantil Valenciano (2018)
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 07-03-2021
  Convertir a PDF