Puríssima Concepció (2) - Convent de la Puríssima Concepció, Sant Josep i la Beata Agnés (Agustines Descalces) - BENIGÀNIM (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 10589)

Localització Espadanya Esquerra
Diàmetre (en cm) 49
Altura del bronze 41
Vora 5
Pes aproximat (en quilos) 68
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1940
Descripció En primer lloc trobem aquesta inscripció entre els dos primers cordons del terç: "PURISIMA CONCEPCION"; dedicada a la principal titular de l'Església conventual. Seguidament baix d'aquesta està el nom de la priora del moment: "SIENDO SUPERIORA SOR ANTONIA DE LA VIRGEN DEL CARMEN". Ja al mig trobem la marca de fàbrica, disposada en forma de templet: "FUNDICION JUAN ta ROSES CAMPANAS / ADZANETA / VALENCIA". Finalment amb mig peu trobem el nom del poble i data de fosa: "BENIGANIM AÑO 1940". El fet que indique el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars d'elles es retiraren de les seues torres originals i per no indicar el nom del poble en la major part de les inscripcions moltes no tornàren.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (cordó)
(09) "PURISIMA CONCEPCION"
(cordó)
"SIENDO SUPERIORA SOR ANTONIA DE LA VIRGEN DEL CARMEN"
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu de Sant Jaume)
(03) (Escut amb creu)
(06) (marca de fàbrica) "FUNDICION JUAN ta ROSES CAMPANAS / ADZANETA / VALENCIA"
(09) (Inmaculada Concepció)
(00) (03) (06) (triangle decorat)
Mig peu (MP) (cordó)
(09) "BENIGANIM AÑO 1940"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Vols manuals des dels peus del campanar amb cigonyal.
Tocs actuals de campanes Conserva els tocs tradicionals.
Truja Ferro Manclus Vella
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada amb truja de ferro al Campanar Esquerre. Compta amb truja de ferro i cigonyal per al seu toc manual. Vist l'estat de la campana seria recomanable iniciar la restauració de la mateixa per tal de baixar-la campanar, netejar-la per dins i fora, i instal·lar una truja de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment es podria mecanitzar amb motor d'impulsos o mantindre el seu toc manual amb cigonyal.
Mecanismes de toc Cigonyal
Intervencions L'any 1940 va ser encarregada junt a un altra campana sent superiora del Convent Sor Antonia de la Virgen del Carmen a la foneria de Juan Bta. Roses d'Atzeneta d'Albaida i instal·lada a un dels campanars del convent. Ja als anys 80 la casa Manclús va substituir la truja de fusta per altra de ferro.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 30-09-2014
18 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 22-07-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 26 Visitants: 26 Usuaris: 0