Agustina (1) - Convent de la Puríssima Concepció, Sant Josep i la Beata Agnés (Agustines Descalces) - BENIGÀNIM (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12122)

Localització Espadanya Esquerra
Diàmetre (en cm) 42
Altura del bronze 33
Pes aproximat (en quilos) 43
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1962
Descripció Compta les campanes amb unes inscripcions en espanyol, totes elles incises. En primer lloc trobem al terç el nom a la campana: "AGUSTINA"; seguidament al mig continua: "PADRINOS J. ANT. RUIZ SANJAIME / MADRINA: MARUJA CATALÁ ESTERELLES / PRIORA: SOR VICENTA DE SAN JUAN / FESTEROS DE 1961 - 62 B. CATALÁ / M. BENAVENT - J. CHAFER - J. BENAVENT / P. SEMPERE - J. BORREDÁ - J. LLARIO / E. GUARNER - R. BORREDÁ". En ella ens indica el nom dels padrins, la priora del Convent en el moment de fondre-la i els altres festers. Finalment trobem la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA. 27 / VALENCIA".
Terç (T) (2 cordons)
(06) "AGUSTINA"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Sant Josep)
(06) "PADRINOS J. ANT. RUIZ SANJAIME / MADRINA: MARUJA CATALÁ ESTERELLES / PRIORA: SOR VICENTA DE SAN JUAN / FESTEROS DE 1961 - 62 B. CATALÁ / M. BENAVENT - J. CHAFER - J. BENAVENT / P. SEMPERE - J. BORREDÁ - J. LLARIO / E. GUARNER - R. BORREDÁ"
(09) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA. 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Vols manuals amb cigonyal des dels peus del campanar.
Tocs actuals de campanes Conserva els tocs tradicionals.
Truja Ferro Manclús Vella
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada amb truja de ferro al Campanar Esquerre. Compta amb truja de ferro i cigonyal per al seu toc manual. Vist l'estat de la campana seria recomanable iniciar la restauració de la mateixa per tal de baixar-la campanar, netejar-la per dins i fora, i instal·lar una truja de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment es podria mecanitzar amb motor d'impulsos o mantindre el seu toc manual amb cigonyal.
Mecanismes de toc (03) cigonyal
Intervencions Per tal d'ampliar el conjunt de campanes de dos a quatre es varen encarregar dos campanes noves a la foneria de Salvador Manclús del Grau de València, aquesta pagada pels festers de la Beata Agnés dels anys 1961-1962. La mateixa fonedora va instal·lar la campana amb l'actual truja de ferro i cigonyal.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan (08-08-2014)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 30-09-2014
19 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 22-07-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 22 Visitants: 22 Usuaris: 0