Leonor (1) - Església del Santíssim Crist de la Sang - BENIGÀNIM (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12125)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 41
Altura del bronze 30
Vora 4
Pes aproximat (en quilos) 40
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940ca
Descripció En primer lloc trobem al mig la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos. / SILLA (VALENCIA)". Finalment al mig està el nom de la campana: "LEONOR", segurament relacionada amb els donants de campana.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (00) "LEONOR"
(06) (Creu)
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos. / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Possiblement es voltejara des dels peus del campanar o la sala de les campanes. Desconeixem si es repicaria amb una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament
Truja Ferro Roses
Estat original Suposem que comptaria amb truja de fusta seguint els patrons de les realitzades per la casa fonedora. Possiblement a més comptara amb una corda unida al batall per tocar-la des dels peus del campanar i una ballesta per voltejar-la.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu. Una de les corretges està fora del lloc i la campana sembla voltejar amb dificultats. Vist l'estat en que es troba seria recomanable iniciar la restauració de la mateixa, baixant-la del campanar per netejar-la per dins i fora i reposar la truja de fusta. Finalment es deuria mecanitzar amb motor d'impulsos.
Mecanismes de toc (03) motor d'impulsos
Intervencions Ens trobem amb una campana fosa als tallers dels Hnos Roses de Silla (València). En ella no indica la data en que va ser fosa, no obstant hi ha al temple parroquial altres de similars característiques a aquesta que es van fer l'any 1940, moment en que el conjunt va ser reconstruït. Es possible que aquesta es fera amb la resta eixe mateix any. Als anys 60 es va mecanitzar, substituint la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant el motor de vol continu. A primera vista sembla una intervenció de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida, no obstant no es podria descartar a Lepatronic com a l'autor de la mateixa.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan (08-08-2014)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 24-09-2014
9 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 19-07-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 29 Visitants: 28 Usuaris: 1 - francesc