Sant Gaetà (2) - Parròquia de Sant Gaetà - FAMORCA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2200)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 70
Altura del bronze 60
Vora 7
Pes aproximat (en quilos) 199
FonedorROSES E HIJOS, VICENTE
Any fosa 1894
Descripció La campana té unes anses possiblement decorades amb motius que semblen vegetals. El terç està profusament decorat amb triangles decorats i té aquesta inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada la campana i la data de fosa: "▲SAN▲GAETANO▲ANO▲I894". Al mig té una creu amb pedestal, un anagrama de Crist, el monograma de Maria i una inscripció que indica el nom dels autors: "▲MEYZO▲ / VICENTE / ▲ROSES▲ / ▲HE IJOS ▲ / DE ADZANETA". Aquesta correctament seria: "ME HICIERON VICENTE ROSES E HIJOS DE ATZENETA (D'ALBAIDA)".
Anses Anses decorades
Terç (T) (garlanda amb triangles decorats)
(cordó)
"▲SAN▲GAETANO▲ANO▲I894" (sanefa amb triangles decorats)
(cordó)
(garlanda amb triangles decorats)
(cordó)
(garlanda amb triangles decorats)
Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
(03) (monograma de Maria)
(06) "▲MEYZO▲ / VICENTE / ▲ROSES▲ / ▲HE IJOS ▲ / DE ADZANETA"
(09) (anagrama de Jesús)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar i volteig manual des de la sala de les campanes. Tocs horaris.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Tocs horaris.
Truja Ferro Manclús nova
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional local, segurament semblant a alguna de les truges conservades a la veïna localitat de Fageca. Disposava d'una corda al batall i una maça exterior per als tocs horaris.
Estat anterior L'any 1998 ja tenia la truja de ferro i estava mecanitzada amb motor de vol continu. Disposava d'una maça mecànica de hores en (08) i una corda al batall per tocar des de baix.
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús tipus nou i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu i electromall monofàsic
Intervencions Va ser fosa l'any 1894 per Vicente Rosas e Hijos d'Atzeneta d'Albaida, el mateix any que varen fondre altra campana destinada a la parròquia de Fageca. La foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar durant la dècada dels anys 90 amb truja de ferro i amb posterioritat a 1998 es dotà amb electromall monofàsic i retiraren la maça horària.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local que podria seguir el model de la campana gran de Fageca. Cal canviar el motor de vol continu per altre d'impuls,
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per altra campana.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals
Notes

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (24-09-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i fitxa] (15-02-2020)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 24-03-2020
16 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 23-07-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 20 Visitants: 19 Usuaris: 1 - francesc