Santa Bàrbera (2) - Parròquia de Sant Jaume Apòstol - CASTELLONET DE LA CONQUESTA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3193)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 54
Altura del bronze 50
Vora 5
Pes aproximat (en quilos) 91
FonedorFENOLLERA, VICENTE
Any fosa 1804
Descripció La campana té aquesta inscripció al terç: "SAИTA✱BARBARA✱ORA✱PROИOBYS(raÏm)AИO(fulla de raïm)I804(raÏm)". Aquesta combina l'espanyol i el llatí i correctament seria: "SANTA BARBARA ORA PRO NOBIS AÑO 1804". El text té una senzilla invocació a Santa Bàrbera que té origen a les diverses lletanies, molt difoses a la litúrgia de l'Església Catòlica per implorar la protecció dels sants. Per a separar les paraules utilitza tant uns fragments de sanefa amb raïms com uns motius semblants a flors. Al mig té una creu de calvari, formada per aquests motius que pareixen flors, així com una poca habitual imatge de Sant Jaume "Matamoros" amb l'apòstol a cavall. Finalment, al mig peu, presenta una sanefa amb raïms.

Les flors, utilitzades per a separar les paraules, són semblants a les documentades a altres campanes de Vicente Fenollera o bé amb el cognom Fenollera. També hi ha pareguts en la forma del 8 de l'any de fosa. A més, la sanefa de raïms és idèntica a la que presenten altres campanes també signades o atribuides a aquest fonedor. Per tant, es podria atribuir la campana a Vicente Fenollera, actiu en la segona meitat del segle XVIII a València.
Espatlla (H) Anses simples. Presenten dos boles en cada extrem.
Terç (T) (2 cordons) /
"SAИTA✱BARBARA✱ORA✱PROИOBYS(raÏm)AИO(fulla de raïm)I804(raÏm)"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu de calvari)
(06) (Sant Jaume Matamoros)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig manual des de la sala de les campanes. Tocs horaris.
Tocs actuals de campanes Repic manual, automàtic i tocs horaris. Es volteja manualment en algunes festivitats.
Truja Fusta nova Electrorecamp de perfil semblant a l'antiga.
Estat anterior En 2000 el mall extern del rellotge estava desmuntat, però en 2009 estava en funcionament. Tenia una truja de fusta de perfil semblant al tradicional local i ferratges en regular estat de conservació, així com batall lligat.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Aquesta té una truja nova de fusta Electrorecamp de perfil semblant a l'antiga i un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Té una corda al batall i està mecanitzada amb electromall monofàsic.
Mecanismes de toc Corda al batall, (09) electromall monofàsic
Intervencions Després de l'any 2009 va ser restaurada per ELECTRORECAMP. La truja de fusta es canvià per una nova de perfil semblant a l'antiga i també fabricaren uns ferratges nous. Es va mecanitzar amb electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (01-06-2000)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; MARTÍ CAMARENA, Alex [Documentació de la campana i actualització de la fitxa] (10-07-2020)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 18-09-2021
58 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 08-09-2024

    Connectats: 34 Visitants: 34 Usuaris: 0