Sants Antoni de Pàdua i Dídac d'Alcalà (1) - Parròquia de Sant Antoni de Padua i Sant Dídac d'Alcalà - RAFELCOFER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3240)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 49
Altura del bronze 43
Vora 5
Pes aproximat (en quilos) 68
Any fosa 1757
Descripció La campana té diversos cordons al terç i entre ells es reparteixen les inscripcions. La primera té l'any de fosa en numeració romana: "✱AИOMDCCLVII✱". La segona té les dos advocacions a les quals està dedicada la campana: "✱SAИTOИIODPADVA Y SDIEGODALCALA". Correctament sería: "AÑO MDCCLVII SAN ANTONIO DE PADUA Y SAN DIEGO DE ALCALÁ". L'any de fosa en numeració aràbiga seria 1757. Al mig trobem una creu de calvari, un Sant Antoni de Pàdua, un Sant Cristòfol i un Sant Miquel.
Terç (T) (2 cordons)
(cordó)
(06) “✱AИOMDCCLVII✱"
(cordó)
"✱SAИTOИIODPADVA / Y SDIEGODALCALA”
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu de calvari)
(03) (Sant Cristòfol)
(06) (Sant Antoni de Pàdua)
(09) (Sant Miquel)
(2 cordons)
Mig peu (MP) (2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que sols es voltejava manualment des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic
Truja Ferro Manclus vella
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta, segurament de perfil semblant al tradicional valencià.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és regular. Té una truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor de vol continu (03)
Intervencions Als anys 70 es canvià la truja per altra de ferro i la mecanitzaren amb motor de vol continu. Aquests treballs s'encarregaren a la foneria de Salvador Manclús del Grau de València, que també va mecanitzar la resta del conjunt.
Propostes L'estat de conservació del conjunt fa necessària la seua restauració. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora per eliminar, com a mínim, la brutícia acumulada i renovar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs manuals.
Notes Abans de la revisió de la fitxa en 2020 la inscripció documentada era: "AÑO MDCCLVII / SAN ANTONIO DE PADVA / Y S. DIEGO D ALCALA". També s'havien identificat erròniament dos imatges: Sant Dídac (és Sant Antoni de Pàdua) i Sant Antoni de Pàdua (és un Sant Cristòfol).

Autors de la documentació

  • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo ["ANO MDCCLVII/ SANTONIO PADUA Y S. DIEGO DALCALA"] (05-05-2000)
  • SOLER MOLINA, Abel [Les campanes de Rafelcofer] (2015)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; OSA MILLÁN, Sergio [Documentació fotogràfica i revisió de la fitxa] (12-06-2020)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 31-10-2021
23 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 12-11-2024

    Connectats: 32 Visitants: 32 Usuaris: 0