Campana dels quarts gran (B) - Catedral de la Mare de Déu de l'Assumpció i Sant Agustí - SOLSONA (CATALUNYA)

(Referència 572)

Localització terrassa
Diàmetre (en cm) 70
Altura del bronze 53
Vora 6
Pes aproximat (en quilos) 199
FonedorCLARIS, BONAVENTURA
Any fosa 1807
Descripció La campana porta una inscripció, bastant malmesa per defectes de fosa: "VEИIT SIИE MORA VLTIMA HORA BOИAVEИTVRA CLARIS BERGEИSIS FVDIT # AИИO DOMIИI MDCCCVII".

La primera part, usual en els rellotges de sol, i associada al pas del temps, diu SENSE RETRÀS ARRIBA L'HORA FINAL. El nom del fonedor està en català, BONAVENTURA CLARIS, mentre que de nou en llatí han escrit DE BERGA EM VA FONDRE L'ANY DEL SENYOR 1807.

Terç (T) "VEИIT SIИE MORA VLTIMA HORA BOИAVEИTVRA CLARIS BERGEИSIS FVDIT # / AИИO DOMIИI MDCCCVII" [CH1.2]
Mig (M) (creu de calvari)
Prima Lab 4 +11
Hum Do 4 -27
Tercera Mib 5 +29
Quinta Mi 5 +38
Octava La 5 -29
Tocs tradicionals de campanes Toc dels quarts del rellotge.
Tocs actuals de campanes Toc dels quarts del rellotge.
Truja estructura de ferro
Estat anterior En 1989 es trobava en la part baixa d'una estructura, aparentement gòtica, que va dificultar un estudi acurat.
Estat actual La campana presenta nombrosos defectes de fosa, especialment en aquella part on està escrit el nom de l'autor i "ME FVDIT" (em va fondre) i en les anses.
Mecanismes de toc electromall
Intervencions Amb motiu de la restauració del campanar s'ha instal•lat de nou l'estructura metàl•lica (aparentment medieval) d'on penja la campana i s'ha posat un electromall intern, tot i mantenint i deixant fora d'us l'antic mall extern per gravetat.
Propostes Caldria valorar la possibilitat de reubicar les tres campanes dintre l'estructura metàl•lica, de manera que quedàssin una damunt de l'altra, donant així una imatge molt més neta del campanar.

Igualment cal restaurar el mall històric, i dotar-lo d'un motor que tire per fer-la sonar, recuperant així la sonoritat històrica del conjunt.

Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. No obstant seria convenient incoar un expedient individual d'inclusió en l'Inventari General de Béns Mobles de la campana, el seu suport i la forma original de tocar-la, degut a l'interès del conjunt.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • ESPAÑA i LAVEDA, Vicent; GONZALO ÁLVARO, Juan Ignaci0 (13-07-1989)
 • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (21-05-2005)
Editor de la fitxa CIURANA I ABELLÍ, Blai
Actualització 01-12-2023
19 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 19-07-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 20 Visitants: 20 Usuaris: 0