Inventari de Campanes

Santuari de la Mare de Déu del Lluch - ALZIRA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 3203)


Data de construcció Iniciat en 1924, construït fins el segon cos entre 1965-1966. Remat de 1990
Descripció El Santuari de la Mare de Déu del Lluch compta amb una torre campanar de planta cuadrada i tres cossos, que domina gran part de la Ribera del Xúquer. Estilísticament ens trobem davant una construcció eclèctica de l'època dels historicismes on es barregen diferents elements. El primer cos compta amb diversos trams: un primer pintat i una decoració que emula els sillars als angles, que deixa pas a un segon amb arcs tapiats, damunt el qual hi ha una cornsia que el separa del cos de les Campanes. Aquest compta amb quatre finestres per les campanes i una cornisa ricament decorada, damunt la qual trobem un chapitell que es remata amb la creu. Al seu interior hi ha una escala que recorre el perímetre de la torre, que permet pujar fins la Sala de les Campanes.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat anterior Les quatre campanes estaven instal·lades en la Sala de les Campanes amb truja de ferro de la casa Manclús, a més les tres grans comptaven amb electromall. L'estat de conservació era regular, motiu que va fer que es restauraren en 2010.
Estat actual L'estat de conservació del campanar es bo, amb l'escala neta, al igual que la Sala de les Campanes. L'escala a més s'utilitza per guardar objectes del Santuari. L'estat de les campanes és igualment bo, ubicades a les quatre finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil valencià. Totes elles estan mecanitzades amb motor d'impulsos i les tres grans amb electromall. Aquests mecanismes emulen els tocs tradicionals i faciliten tocar manualment les campanes.
Campanes Compta amb un conjunt de quatre campanes, encarregades a la foneria Manclús del Grau de València en l'any 1966. Aquesta casa va presentar a la confraria el presupost de diverses campanes entre els 1000 i els 30kg per tal que triaren el conjunt més convenient per al campanar. La proposta es realitzà en setembre de 1965, contractant el 15 de novembre la fosa de les campanes. La més menuda està dedicada al Salvador (antic titular de l'ermita), la tercera a la Mare de Déu dels Desamparats, la Mitjana als Sants Bernat, Maria i Gràcia (patrons de la ciutat) i la gran a la Mare de Déu del Lluch (patrona i titular del Santuari). Tres d'elles es van pagar per famílies d'Alzira, mentre que la tercera va estar sufragada per la Colònia Alzirenya de València.

Tocs actuals de campanes Les campanes voltegen automàticament, a més les tres grans poden repicar. La campana Gran toca les Hores.
Intervencions En l'any 1924 l'antic ermitori, que comptava amb una senzilla espadanya, va ser demolida per deixar pas a un nou, col·locant la primera pedra l'arquebisbe de València, D. Prudencio Melo. La situació política no va permetre concloure el campanar, fins que l'any 1965 es va concedir amb motiu del XXV aniversari de la benedicció de la nova imatge de la Mare de Déu, un Any Sant Marià, durant el qual va ser coronada la imatge. En vista al important esdeveniment la Confraria va promoure les obres de la torre, que en 1966 va quedar elevada fins la cornisa del cos de les Campanes. A més es van instal·lar quatre campanes noves. La torre va quedar definitivament acabada en l'any 1990, quan s'acaba la coberta del campanar i es puja la creu que el remata. La benedicció es va efectuar el 20 de maig, segons indica una placa al mateix campanar.

En 2007 les dos campanes grans es baixen a la Sala de les Campanes per canviar la peça de fusta que separa la campana del bronce, treballs efectuats per ELECTRORECAMP S.L. La mateixa empresa es va encarregar en 2010 de la restauració del conjunt, baixant les campanes de la torre per neterjar-les per dins i fora i canviar les truges de ferro per altres de fusta, de perfil tradicional valencià. La restauració va ser beneïda el dia de l'Ascensió del Senyor d'eixe mateix any pel degà de la Catedral de València, D. Emilio Aliaga. Finalment es pujaren les campanes a la torre, quedant mecanitzades amb motor d'impulsos i les tres grans amb electromall. Els treballs comptaren amb subvenció de la Diputació de València.
Autor
  • CORRESA I MARÍN, Ignasi (29-06-2007)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (05-10-2014)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    ROVIRA, AlfonsoLas cuatro campanas del Santuario de la Virgen del Lluch1992
    ROVIRA, AlfonsoSe van a restaurar las campanas del Santuario de la Virgen de Lluch en Alzira2010
    ROVIRA, AlfonsoSe ha celebrado en Alzira la tradicional ofrenda de flores a la Virgen de Lluch2010
    EFEDiputación ha destinado 1,68 millones en 6 años a conservar los campanarios2015
    27 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 17-12-2014

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les CampanesEl Salvador (1)MANCLÚS, SALVADOR19665596
    Sala de les CampanesMare de Déu dels Desamparats (2)MANCLÚS, SALVADOR196662138
    Sala de les CampanesSants Bernat, Maria i Gràcia (3)MANCLÚS, SALVADOR196681308
    Sala de les CampanesMare de Déu del Lluch (4)MANCLÚS, SALVADOR196697528

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • ALZIRA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 13-09-2024

    Connectats: 22 Visitants: 21 Usuaris: 1 - francesc