Parròquia de Santa Anna - QUARTELL COMUNITAT VALENCIANA

Campanes actuals

Tiple (1)

(Referència 2812)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 53
Altura del bronze 5
Vora 42
Pes aproximat (en quilos) 86
FonedorDE LA VIÑA, JUAN ANTONIO
Any fosa 1725
Descripció La campana té anses simples, dos cordons a l'espatlla i al terç dos grups de dos cordons. Entre aquests hi ha una inscripció en llatí amb algunes errades: "IHS + MARIA + IVACHIИ + IAИA + AИO 1725". És un text relativament habitual en aquesta època i que té el nom de dos de les persones de la Sagrada Família, així com els de Sant Joaquim i Santa Anna. Al mig hi ha una creu de calvari, la Mare de Déu del Rosari, Santa Bàrbera, Sant Miquel i Santa Anna. Finalment, hi ha cinc cordons al mig peu i altres dos al peu. Tots aquests elements, així com la cronologia de la campana, permeten vincular-la amb el fonedor Juan Antonio de la Viña, resident a la ciutat de València.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons) /
"IHS + MARIA + IVACHIИ + IAИA + AИO 1725" [CH6 - les xifres CH3] (el miler amb un 1, poc habitual en aquesta època; el 5 invertit) /
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu de calvari)
(02) (Mare de Déu del Rosari)
(04) (Sant Miquel)
(08) (Santa Bàrbera)
(10) (Santa Anna)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta nova d'ELECTRORECAMP.
Estat anterior Campana Badada. Conservava l'electromall trifàsic antic i al costat l'electromall CLOCK-O-MATIC nou. El motor continu estava posat boca per a baix, amb perill de pèrdues d'oli. Amb truja de ferro de Manclús i mecanitzada amb un motor de vol continu en (03) i electromall en (09)
Estat actual Bo, restaurada. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta d'Electorecamp i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Mecanismes de toc (09) motor de vol per impulsos i electromall.
Intervencions A mitjans del segle XX la foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar, substituint la truja de fusta per altra de ferro. La mecanitzaren amb electromall i motor de vol continu. Restaurada per ELECTRORECAMP S.L. en 2010. Durant els treballs es va netejar i soldar als tallers de Lachenmeyer d'Alemanya. A més, canviaren la truja de ferro per altra de fusta i es renovaren els accessoris per al toc automàtic de la campana.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
  • ALUJER, Casta (2002)
  • LLOP i BAYO, Francesc (10-09-2008)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Actualització de la fitxa] (25-07-2021)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 15-05-2023
42 Fotos

Àngels (2)

(Referència 2907)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 87
Altura del bronze 65
Vora 9,5
Pes aproximat (en quilos) 381
FonedorGUILLEM, ANTONIO BELTRÁN
Any fosa 1801
Descripció La campana té al terç diversos elements. En primer lloc hi ha un cordó i una garlanda amb alguns triangles. Seguidament, hi ha tres cordons entre els quals té aquestes inscripcions: "ANGELUS # SUM # OBSERVA # ME # ET # AUDI # VOCEM # MEAM # # # # / "NEC # COMTEMNENDVM # PVTES # POR # ANTONIO # GILLEM # ANO I80I #". La citació és de l'Exode 23:20-21 "Ecce ego mittam angelum meum qui praecedat te et custodiat in via et introducat ad locum quem paravi. Observa eum et audi vocem eius nec contemnendum putes quia non dimittet cum peccaveritis et est nomen meum in illo". En valencià seria: "20 Jo envie un àngel davant teu perquè et guarde pel camí i et faça entrar al lloc que t'he preparat. 21 Respecta'l i escolta la seua veu. No li sigues rebel; ell no perdonaria les vostres infidelitats, perquè porta el meu nom". Al mig hi ha una creu de calvari. Finalment, té un grup de quatre cordons separats al mig peu i altres dos al peu.
Terç (T) (Cordó) /
(garlanda amb alguns triangles)
(cordó)
"ANGELUS # SUM # OBSERVA # ME # ET # AUDI # VOCEM # MEAM # # # # " /
(cordó) /
"NEC # COMTEMNENDVM # PVTES # POR # ANTONIO # GILLEM # ANO I80I # " (les xifres "I" corresponen al número "1" invertit) /
(cordó)
Mig (M) (00) (creu de calvari)
Mig peu (MP) (4 cordons separats)
Peu (2 cordons separats)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus de la torre amb una corda al batall i volteig manual des de la sala de campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta Electrorecamp.
Estat anterior Fins a l'any 2010 estava instal·lada amb truja de ferro a la mateixa finestra que ocupa actualment i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic (que segurament substituïa un trifàsic). L'estat de conservació del conjunt era regular i perillava la conservació de la campana.
Estat actual Bo, restaurada. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta d'Electorecamp i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall està lligat i dotat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic i motor d'impuls
Intervencions A mitjans del segle XX la foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar, substituint la truja de fusta per altra de ferro. La mecanitzaren amb electromall i motor de vol continu. Restaurada per Electrorecamp. Ha rebut una de les subvencions per a la restauració de campanes i les seues instal·lacions (6000€), cofinançada la restauració per part de l'Ajuntament i la Generalitat Valenciana.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
  • ALUJER, Casta; MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (2002)
  • LLOP i BAYO, Francesc (13-05-2009)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Actualització de la fitxa] (25-07-2021)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 26-07-2021
33 Fotos

Ana Maria (3)

(Referència 2908)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 100
Altura del bronze 78
Vora 11,5
Pes aproximat (en quilos) 579
FonedorGUILLEM, ANTONIO BELTRÁN
Any fosa 1801
Descripció La campana té set anses. Al terç hi ha una garlanda de triangles, un cordó i aquesta inscripció: "ANA MARIA # ME HIZO # ANTONIO # GUILLEM # AÑO18OI #". La resta de l'espai està ocupat per una sanefa. Seguidament hi ha altre cordó i de nou la sanefa de triangles invertits. També al terç està el segell de la parròquia amb la imatge de Santa Ana: "IGLESIA DE QUARTELL S. ANA". Al mig hi ha una gran creu de calvari amb els claus, tres segells de la parròquia i dos grups de tres cordons. Finalment, al peu hi ha altres dos cordons i entre ells s'alternen dos garlandes.
Terç (T) (Garlanda de triangles) /
(cordó) /
"ANA MARIA # ME HIZO # ANTONIO # GUILLEM # AÑO18OI # " (sanefa)
(cordó) /
(garlanda de triangles invertits)
(06) (segell de la parròquia "IGLESIA DE QUARTELL / (Santa Anna) / S. ANA")
Mig (M) (00) (creu amb pedestal i quatre claus) /
(3 cordons junts) /
(00) (3 medalles, probablement segells de la parròquia) /
(3 cordons separats)
Peu (Cordó) /
(garlanda) /
(garlanda de triangles invertits) /
(cordó)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus de la torre amb una corda al batall i volteig manual des de la sala de campanes. Tocava les hores.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca les hores amb repetició.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S. L.
Estat anterior La campana tenia truja de ferro de MANCLÚS vella, amb motor de volteig continu a la dreta i electromall a l'esquerra.
Posteriorment el motor continu fou substituït per un motor d'impulsos, amb una roda major adequada al nou mecanisme.
Electromall tenia la bola mig serrada, per permetre el pas de la cadena. Pegava un poc baix.
El batall picava un poc alt. Probablement li faltava soquet.
Estat actual Bo, restaurada. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta d'Electorecamp i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Presenta batall lligat i dotat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impulsos MOVOTRON de CLOCK-O-MATIC (09) electromall
Intervencions A mitjans del segle XX la foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar, substituint la truja de fusta per altra de ferro. La mecanitzaren amb electromall i motor de vol continu. Restaurada per ELECTRORECAMP en 2008 amb una subvenció de la Generalitat Valenciana per a la restauració de campanes i les seues instal·lacions (6000€), cofinançada la restauració per part de l'Ajuntament i la Generalitat Valenciana.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
  • ALUJER, Casta (2002)
  • LLOP i BAYO, Francesc (10-09-2008)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (25-07-2021)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 15-05-2023
37 Fotos
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-09-2024

    Connectats: 26 Visitants: 26 Usuaris: 0