Projectes de restauració

Albaida des de sempre ha segut un poble amb una tradició marcada per les campanes així podem destacar que Albaida mai ha tingut tant sols una campana electrificada, a més a més conservem i realitzem tots els tocs i repics que es realitzen al llarg del dia de manera manual. Es realitzen des de baix del campanar, en un habitàcul que hi ha que es tractava de l'antiga entrada tapada durant les guerres carlistes. L'encarregat de realitzar tots els tocs des de les 6 del matí fins les 9 de la nit és Antonio Blasco, qui és sagristà de l'església de l'Assumpció des de fa 55 anys Aquest home ha segut qui ens ha documentat, fent retornar, els repics i tocs que han anat perdent-se d'ençà de la guerra civil; ara li hem d'agrair el seu interés i la seua gran llavor i "sacrifici" realitzant tota l'activitat al voltant del campanar de l'Assumpció. Albaida és una ciutat amb tan sols 22 campanes, però com hem dit abans mai ha entrat un sol motor en la nostra ciutat

Dues són les colles que hi ha actualment a Albaida, totalment independents. Una la d'Albaida, l'altra la de l'Aljorf. L'Aljorf és un antic poble pròxim a Albaida que es va anexionar a aquesta a principi de segle, així la seua colla conserva la seua pròpia tradició La colla d'Albaida es ¡'encarregada de les campanes d'Albaida excloent les de l'Aljorf. Però la vertadera activitat gira al voltant del campanar de l'Assumpció. Aquesta activitat va ser paralitzada després de produir-se un despreniment interior el passat 8 de desembre del 97. Les autoritats locals prohibiren l'accés a la torre la qual cosa provocava la paralització de tota l'activitat realitzada per la colla. El campanar sofreix una greu patologia d'estructura que suposa una intervenció d'alt rang (desmuntar mig campanar, sondeig geo-tècnic).

El campanar de l'Assumpció conta amb un conjunt de 8 campanes, dues d'elles fixes, i totes les altres voltejables. El conjunt el podem qualificar de mitjà o gran. Les campanes daten una de 1808, altres de 1858, 1888,194 i 1989. Les campanes més menudes encara conserven la seua truja de fusta, però les més grans l'any 89, quan la colla no estava encara consolidada, varen sofrir una patètica restauració amb la sustitució dels antics jous que encara es troven en bon estat per altres de ferro. A més a més, cal destacar la mala refondició que varen fer en dos d'elles: l'Assumpció i la del Remei.

Ara quan s'acosten les festes principals, les de la Verge del Remeí i de moros i cristians, davant la impossibilitat de realitzar els repics i voltejos tradicionals una gran polèmica ha envoltat la ciutat d'Albaida. Així davant d'aquest fet s'ha decidit avançar el procés de restauració del campanar baixant les campanes a la plaça on ubicades sobre una estructura metàl·lica permetra no deixar de realitzar la seua activitat durant aquestes festes. Aquesta estructura estarà col·locada a la plaça fins que es restauren les campanes i el seu campanar.

La restauració de les campanes es tractaria de tornar a col·locar els antics jous, que no sabem encara perque els van llevar i la col·locació sols d'una nova truja.

Aquest projecte de futur: restauració del campanar i de les seues campanes, suposa una gran inverssió i un gran esforç per al poble d'Albaida però que ja està duent a terme

Campaners d'Albaida i de l'Aljorf

Octubre 1998
 • Parròquia de l'Assumpció de Nostra Senyora - ALBAIDA: Campanes, campaners i tocs
 • ALBAIDA: Campanes, campaners i tocs
 • CAMPANERS D'ALBAIDA (ALBAIDA) : Tocs i altres activitats
 • Destruccions de campanars i campanes: Bibliografia
 • Restauració de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners d'Albaida (1998)
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 23-07-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 22 Visitants: 22 Usuaris: 0