Solsona ret un reconeixement als darrers campaners

El Comú i ERC reiteren la necessitat d’obrir un debat sobre les festes locals

Enguany la Festa Major de Solsona ha potenciat el seu bagatge històric i popular com a principal novetat, especialment amb vista a la seva candidatura a ser declarada Festa Tradicional d’Interès Patrimonial per part de la Generalitat. Així, el dia 7 es va dur a terme un concert de tocs de campanes recopilats els anys vuitanta, i els claustres de la catedral van acollir el reconeixement oficial que van rebre els quatre darrers campaners de la ciutat per part de l’Ajuntament i el bisbat, amb la col·laboració del Consell de la Festa Major.
I és que la de Solsona és una de les tres úniques catedrals de tot l’estat –juntament amb la catedral andalusa de Baza i la de València– que mantenen el toc manual de les campanes, fet que “ha permès recuperar un patrimoni popular desaparegut en molts altres indrets, a causa de la mecanització”, va subratllar l’alcalde, Jordi Riart. Per a l’antropòleg i representant del gremi de campaners de València Francesc Llop, que va enregistrar el concert, “les campanes tocades manualment són un signe d’identitat i de comunitat, i és una joia descobrir que a Solsona encara són vives”.

Reconeixement als campaners
En primer lloc, l’alcalde va esmentar la tasca desenvolupada pel traspassat Josep Porredon i Vilana, que s’hi va dedicar tota la vida des de primers del segle passat i fins als anys seixanta. Va continuar l’ofici Josep Navès i Valls –va recordar Riart–, fins que en morir el va substituir l’actual campaner de Solsona, Josep Mauria Augé. Augé porta gairebé trenta anys fent-se càrrec d’anunciar l’oració dos cops al dia, a més de les festes més assenyalades de la ciutat, amb la col·laboració de joves solsonins.
Tot i no haver exercit de campaner oficial, també va rebre una distinció Pere Espinal, que s’hi va dedicar molts anys per afecció i va recopilar molts dels tocs de campana amb què Solsona anunciava antigament determinats esdeveniments socials, actes festius i situacions d’emergència. “Gràcies a dedicacions com la vostra, que estan a l’ombra, Solsona pot mantenir vives les seves tradicions”, va afirmar l’alcalde adreçant-se a Espinal i Augé.
Tanmateix, l’acte no només va ser una mostra d’agraïment al passat, sinó també a la colla de joves solsonins interessats en el campanar de la catedral, que “garanteixen la continuïtat del so de les campanes en el futur”, tal com va emfatitzar el bisbe, Jaume Traserra.

Festa Major de Solsona
Festa Major de Solsona (2006)

 • Catedral de la Mare de Déu de l'Assumpció i Sant Agustí - SOLSONA: Campanes, campaners i tocs
 • SOLSONA: Campanes, campaners i tocs
 • Campaners: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Festa Major de Solsona (2006)
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 19-07-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 31 Visitants: 30 Usuaris: 1 - DanielCa