Un campanar arran de terra

Albaida instal·la els instruments musicals de percussió al bell mig de la plaça Major


Les campanes, amb el palau dels Marquesos d'Albaida de fons, a la plaça Major, ahir - Foto IBORRA, P. / LEVANTE-EMV

Després de nou mesos de absolut silenci, les campanes de l’església d’Albaida han tornat a sonar aquesta setmana. El motiu de l’esdeveniment no ha estat altre que anunciar la proximitat de les festes patronals i de Moros i Cristians que celebraran la festa gran a partir del proper 6 d’octubre, però que han comptat aquesta mateixa setmana amb el començament de les activitats.

El primer volteig de campanes que anuncia l’arribada de les festes es va realitzar el dia de Sant Miquel, seguit de la tradicional despertada.

En l’actualitat, les campanes estan ubicades al centre de la plaça Major, davant de la torre del Mig del palau dels Marque.sos d’Albaida, des d’on s’han tocat.

Aquest fet obeeix, segons han denunciat des de la Junta Prorestauració del Campanar i des del mateix ajuntament, a la falta d’atenció que per part del Govern valencià s’ha donat a la recuperació de la torre on es troben ubicats els instruments de percussió.

La precària situació en què es troba el campanar va impedir, el passat mes de desembre, que els campaners pogueren pujar-hi a fer-les sonar. El consistori va estacar els voltants de la torre pel perill d’enderrocament que presenta i va impedir-hi l’accés. Després de nombroses peticions a la Conselleria de Cultura perquè prenga alguna mesura, totes les accions han estat inÚtils. Segons representants del consistori, «no sols no s’ha inclòs aquest projecte en els pressupostos de 1998, sinó que a més no s’ha establit una ajuda de la partida que la conselleria té per a emergències com aquesta».

D’aquesta manera, davant la proximitat de les festes patronals, els festers, l’ajuntament i la junta prorestauració van decidir el passat 12 de setembre baixar les campanes perquè sonaren en festes. Dissabte passat va finalitzar la col·locació d’aquestes en una estructura metàl·lica perquè quedaren en l’aire i pogueren sonar com ho van fer el dia de Sant Miquel. El malestar que representava per als veïns d’Albaida tindre unes festes sense so, que comparaven amb «una situació de dol» a ha desaparegut i curiosament ara tots poden gaudir de l’art de tocar les campanes.

REMEI CASTELLÓ Levante - El Mercantil Valenciano 02-10-1998

  • Parròquia de l'Assumpció de Nostra Senyora - ALBAIDA: Campanes, campaners i tocs
  • ALBAIDA: Campanes, campaners i tocs
  • CAMPANERS D'ALBAIDA (ALBAIDA) : Tocs i altres activitats
  • Campanars: Bibliografia
  • Reparació de campanes: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Levante - El Mercantil Valenciano (1998)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 04-12-2024

    Connectats: 58 Visitants: 58 Usuaris: 0