Rafel Ballester treballant el batall
La Colla de Campaners d’Ontinyent amb motiu de la celebració del Cant de la Sibil·la on va participar la nova campana de l’Ermita de Sant Jaume com a bronze inicial a la representació ha reprès, després de quatre mesos, la segona i última fase del procés de restauració i reemplaçament de la campana de l’Ermita de Sant Jaume de Bocairent.
Recordar-los que a hores d’ara l’ermitori és troba sense campana ja que la peça original datada del segle XVI descansa amb un nou jou de fusta i totalment restaurada al museu parroquial de la població des del passat mes de maig degut al gran valor patrimonial, històric i arquitectònic del instrument original.
El passat estiu, el conegut fonedor Abel Portilla de Gajano (Santander) construí una rèplica exacta de la campana amb un motlle de guix dissenyat i extret per a l’ocasió pel campaner de Massanasa i expert en disseny Javi. La nova campana és exacta a l’original en quant a tamany i epigrafia a la original, reproduint el so el més aproximat possible tot indicant la seua data de fosa a la part superior per tal d’evitar confusions en futures generacions. Actualment és troba a la seu de la Colla de Campaners d’Ontinyent. A la representació del Cant de la Sibil·la s’utilitza el bronze com a element sonor i un dels instruments principals de la representació per tal de mostrar-la al públic abans de instal·lar el nou jou de fusta i ferratges adients. El manyà ontinyentí Rafael Ballester, actual president de l’entitat construí de forma artesanal i a la forja el nou batall de la campana així com els ferratges de tal forma que sols queda pendent la intervenció del fuster Josep Lluís Garcia Mollà per finalitzar la campana i traslladar-la a l’església parroquial de Bocairent per exposar-la el més aviat possible fins a dates aproximades a la festa de Sant Jaume 2008 (primer cap de setmana de maig) on és batejarà i és beneirà de forma solemne.
Cal destacar també que ja és pot visitar, junt a la campana original al museu parroquial de Bocairent, tot el material emprat per a la construcció de la rèplica tant els motlles patrons com el torn de donar-li forma al motlle de fang facilitats i donats pel fonedor. Aquestes peces romandran de forma fixa al museu conjuntament amb la campana per donar testimoni i explicar com és construí de forma artesanal la rèplica de la campana que en breu s’instal·larà a l’espadanya de l’ermita on ja s’ha restaurat i condicionat per al nou bronze. La donació dels motlles ha segut possible gràcies a que s’han dissenyat única i exclusivament per aquesta peça i no seran reaprofitats, de tal forma que podem gaudir visualmtent del procès de construcció de una campana de la població junt a una altra històrica, un racó del museu prou interessant.
NOTA IMPORTANT: Mostrem les fotografies de construcció del batall fet de forma artesanal a la forja. Ja no s’empra aquest fet tradicional ja que actualment és moldegen en un torn i en dues peces. Aquest batall es tota una i tal com ho fa un ferrer tradicional.
© Colla de Campaners d'Ontinyent (2008) © Campaners de la Catedral de València (2024) campaners@hotmail.com Actualització: 15-10-2024 |