CEl rellotge abans de la restauració - Autor: GARCÍA ÁLVAREZ, Enrique
Fa un any, aproximadament, el rellotge del campanar de l'Església de la Sang del raval de Cullera va deixar de funcionar. La seua antiguitat i una avaria en el seu sistema elèctric -que li va ser adaptat en dates recents- van fer que el rellotge deixarà de marcar les hores. La regidoria de Patrimoni Històric i Museus, conscient de la importància intrínseca d’este element del patrimoni del nostre municipi i de l’afecte que li tenen els veïns de la barriada del raval de Sant Agustí, va adoptar la decisió d’escometre la seua restauració.
Els treballs de restauració a càrrec de D. Vicent Tomás Calatayud -un dels pocs mestres rellotgers que encara mantenen viva la tradició dels rellotges dels campanars- han consistit en el desmuntatge del rellotge per al trasllat al taller, la seua neteja, recuperació de peces pèrdues –que han tingut que ser realitzades novament- pintat, greixatge, muntatge, ajust i proves de funcionament “in situ”. De la mateixa manera, s’ha restaurat el sistema de pesos i contrapesos i tot el conjunt d’estances i departaments del campanar on s’ubica el rellotge.
D’aquesta manera, cal destacar el paper dels alumnes del Taller de Fusteria del Programa de Garantia Social del M. I. Ajuntament de Cullera que s’han encarregat de realitzar totes les peces de fusta que componen les portes d’accés -tant lateral, com a frontal- a la maquinària del rellotge i a l’esfera.
Els treballs previs d’obra per a l’adequació dels cublicles on es troba el rellotge i l’esfera, la renovació dels cablejats elèctrics i lluminàries, així com el repintat de l’esfera han sigut executats pels professionals de la Brigada de Servicis Exteriors del M. I. Ajuntament de Cullera.
CEl rellotge abans de la restauració - Autor: GARCÍA ÁLVAREZ, Enrique
El rellotge del campanar de l’Església de la Sang de Cullera és un bell exemplar de rellotge -de funcionament mecànic- construït per la famosa firma catalana Manufactures Blasco de Roquetes, tal com es pot llegir en la blanca esfera del mateix.
Manuals de Manufactures Blasco sobre instruccions de manteniment i correcció dels seus rellotges.
Entre els molts rellotges d’aquesta empresa catalana que se conserven repartits pels ajuntaments, esglésies i inclús catedrals de tota la geografia espanyola, alguns funcionant com el de Cullera, altres en museus o biblioteques i altres, immòbils acumulant pols.
El nostre rellotge està datat en 1960, segons hem pogut comprovar en l’inventari de rellotges monumentals de la Associació de Campaners de la catedral de València. Nosaltres, per la nostra part, hem investigat les actes municipals de 1950 fins a 1960 sense trobar menció algun a l’adquisició d'aquest rellotge. Sí que hem trobat informació de l’existència d’un rellotge anterior que, probablement, va ser substituït per l’actual, objecte d’este article. Sense comptar, de moment, amb documentació relativa a la compra d’este rellotge de Manufactures Blasco, podem situar la seua fabricació entre els anys 1950-1960 en base les característiques formals i funcionals del rellotge.
Rellotge de l’Església de la Sang de Cullera després de la seua restauració.
El seu funcionament era i és totalment mecànic, encara que en la dècada dels anys 80 es va modernitzar, electrificant-se i perdent així el seu caràcter artesanal. La restauració a què s’ha sotmés el rellotge de l’Església de la Sang de Cullera ha permés adaptar a tot el conjunt un nou sistema de funcionament.
Torre-Campanar de l’Església de la Sang de Cullera
Les agulles estan connectades al rellotge, que continua funcionant i és de gestió municipal, mentres que el toc de les campanes es controla per l’ordinador. D’esta manera el so correspon amb l’hora exacta, determinada per radiofreqüència via GPS amb un satèl·lit, mentres que les agulles són mogudes per el mecanisme. També s’ha substituït el toc de les hores, fins ara realitzada a través d’una gravació difosa per mitjà de megàfon, pel toc directe en les campanes.
És una molt bona solució per a mantindre en funcionament el rellotge, i reservar els tocs a l’ordinador de la torre. L’ordinador gestiona els tocs de les campanes, tant litúrgics com horaris, mentres que la mostra o esfera del rellotge es gestiona per el rellotge mecànic, de manteniment municipal. D’aquesta manera, se combina tradició i modernitat, artesania i tecnologia, el passat i el present.
En el cubicle originat després de la ubicació de l’esfera, es va instal·lar el sistema de connexió amb el rellotge que permetia accionar les manetes de la mateixa. Aquest sistema de connexió esfera-rellotge, el cubicle de l’esfera i les portelles del mateix també han sigut objecte d’aquesta restauració.
Cubicle, portelles i sistema de connexió esfera-rellotge, abans i després de la restauració.
Per al M. I. Ajuntament de Cullera ha sigut un orgull poder recuperar este element tan carismàtic de la barriada de Sant Agustí que, a pesar de no posseir una gran antiguitat, representa un bell exemplar de rellotge-campanar de la primera mitat del segle XX, dels tants que es van instal·lar en parròquies i ajuntaments de tota la geografia espanyola i que, desgraciadament, molts ja han desaparegut per la desídia i l’abandó a què s’han vist sotmesos pel jou de la tecnologia.
La seua recuperació seguint escrupolosos criteris tradicionals i adaptant-se a les noves ferramentes informàtiques, en una perfecta combinació de tradició i modernitat, permetran el seu exacte funcionament i la supervivència als nous temps.
M. I. AJUNTAMENT DE CULLERA
REGIDORIA DE PATRIMONI HISTÒRIC I MUSEUS - M. I. AJUNTAMENT DE CULLERA (2010)
© REGIDORIA DE PATRIMONI HISTÒRIC I MUSEUS - M. I. AJUNTAMENT DE CULLERA (2010) © Campaners de la Catedral de València (2024) campaners@hotmail.com Actualització: 08-09-2024 |