Proposta de restauració de les campanes de la Catedral de Palma
Completant la informació existent en l’informe encarregat pel Ministerio de Cultura, relacionat amb l’Inventari de les campanes de la Catedral de Palma, i després de la visita de documentació de les campanes, tant del campanar com de l’espadanya de senyals, així com del rellotge mecànic, es proposa la restauració del conjunt de la següent manera:
- Les nou campanes del campanar han de recuperar els jous de fusta originals, en tot allò que sigui possible, incloent els ferratges. Exclusivament s’adaptaran els eixos a nous rodaments autocentrats de boles. En el costat oposat a la palanca per al toc manual es posarà la roda per ventar les campanes. Les nou campanes hauran de ventar a dues altures, segons els tocs tradicionals.
- Les tres campanes majors no sols hauran de ventar a dues altures; també es podran dur a seure, immobilitzant-les entre toc.
- L’actual Tèrcia Nova es fixarà, en la part alta de la sala de campanes, per al toc dels quarts, mentre que el toc de les hores es realitzarà amb la campana Na Bàrbara, ambdues amb electromall extern.
- N’Aloi no serà dotat de cap mecanisme per ventar-la mecànicament. Tampoc serà dotat d’electromall, sinó que un mecanisme tirarà del batall per als senyals diaris
- Es soldaran tant Na Tèrcia Vella com la campana gran de senyals, per recuperar la sonoritat original. Les altres quatre campanes del XIV es reompliran per soldadura per recuperar tant la sonoritat com el gruix original (que augmenta la seguretat).
- Les tretze campanes (incloent la Tèrcia Nova, la del rellotge i les dues de senyals) es netejaran per fora i per dins per recuperar la sonoritat original.
- El rellotge mecànic seguirà funcionant amb la instal•lació actual (connexió dels tocs mitjançant interruptor de mercuri). No obstant es procurarà substituir el toc de quatre campanes per als quarts per una sola, i el de les hores per Na Bàrbara. Els tocs seran de dia i de nit. La campana “dels quarts”, petita ubicada en la sala intermèdia del campanar, s’ubicarà de manera que soni dins del temple el pas de les hores. Cal netejar el rellotge mecànic de la capa d’oli i brutícia que el cobreix.
- Les massoles s’han de restaurar, mantenint tot allò que sigui possible, de manera que es pugin tocar manualment com fins ara, per a la Setmana Santa.
- Les instal•lacions mecàniques no impediran els tocs manuals de les nou campanes de la sala, probablement tocades des de la mateixa sala (i n des de baix com ara N’Aloi). El conjunt serà gestionat per ordinador, que en cap cas s’encarregarà del rellotge mecànic.
- És recomanable l’ampliació de la colla de campaners de N’Aloi, per crear un conjunt estable de campaners que toquin regularment les campanes de la Seu, al menys per a les grans festes i dols.
Respecte a la sala de campanes, i des d’un punt de vista arquitectònic, seria necessari la consolidació de les estructures de fusta, especialment dels nivells de taules existents. També cal cobrir, de manera més eficient i estable que ara, els finestrals, per evitar l’entrada de coloms. Seria recomanable, a la manera de la catedral de València, de cobrir parcialment les finestres, per augmentar la caixa de ressonància i millorar la difusió sonora del conjunt.
LLOP i BAYO, Francesc
(23-03-2009)Catedral de Mallorca - PALMA: Campanes, campaners i tocsPALMA: Campanes, campaners i tocsRestauració de campanars: BibliografiaFrancesc LLOP i BAYO: bibliografia
Tornar cap enrere
Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA