El polèmic canvi de data de l’Encesa del campanar

Encesa del campanar
Encesa del campanar

Aquesta setmana s’han presentat els actes de la Festa Major del Vendrell. Un dels canvis previstos que ha generat més debat a les xarxes és el dia de l’encesa del campanar, que enguany es trasllada del 26 al 28 de juliol. Segons indicat l’Ajuntament aquesta decisió s’ha adoptat per tal de minimitzar els problemes que es van produir l’any passat en el moment de desallotjar el públic de la plaça Vella. Cal recordar que l’entrada en vigor de les noves lleis sobre espectacles organitzats pels ajuntaments, les normes de protecció civil sobre activitats recreatives i sobre la responsabilitat pública i l’autoprotecció vers les persones i els béns obliguen a respectar una zona de seguretat i un perímetre de distància en aquest tipus d’espectacles pirotècnics. Per aquest motiu, la plaça Vella ha d’estar tancada al públic durant l’encesa del campanar.

Des de la Comissió de Festes i l’Ajuntament s’ha considerat que traslladant l’encesa al dia 28 serà més fàcil evacuar la plaça, ja que, a priori, aquest dia no s’hi concentra tanta gent com el dia 26, en què l’encesa es feia en finalitzar la cercavila de foc i la carretillada dels Diables.

Tant la Comissió com l’Ajuntament han explicat que el compliment de la normativa es fa per seguretat dels assistents i, alhora, per garantir la preservació d’aquest acte. En aquest sentit, també s’ha recordat que ja s’han iniciat els tràmits perquè la Festa Major del Vendrell sigui declarada Festa Patrimonial per part de la Generalitat de Catalunya, un fet que permetria flexibilitzar alguns punts de la normativa esmentada. Tot i això, l’alcalde del Vendrell ja ha avançat que en el futur “difícilment” es podrà tornar a fer l’encesa del campanar amb gent a la plaça. Tot i això, Carnicer ha conclòs que està segur que “tothom entendrà la decisió i que el més important és que puguem continuar molts anys gaudint d’aquest element de la festa”.

Possible boicot a l’acte i altres dates de l’encesa

En un reportatge publicat al setmanari 3 de 8, s’explica que l’encesa de campanar al Vendrell ha passat per diverses dates al llarg de la seva història. D’aquesta manera, aquest acte tradicional s’ha viscut els dies 26, 27 i 28. Per exemple, de l’any 1966 fins al 1970 l’encesa es va realitzar el dia 28 com es proposa aquest any. Tot i això, des de la darrera recuperació i consolidació definitiva de l’encesa l’any 1982 sempre s’havia celebrat el dia 26, dia de Santa Anna.

Per aquest motiu, des de les xarxes socials alguns grups i també diferents particulars han mostrat la seva disconformitat amb aquesta decisió i han cridat a fer un boicot ocupant la plaça Vella el dia 28. Serà aquest dia on podem comprovar com queda tot plegat i si es repeteixen imatges com les de l’any passat.

REDACCIÓ

Info Penedès (19-07-2013)

 • Església parroquial de Sant Salvador del Vendrell - EL VENDRELL: Campanes, campaners i tocs
 • EL VENDRELL: Campanes, campaners i tocs
 • Campanars: usos visuals i simbòlics: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Info Penedès (2013)
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 23-07-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 22 Visitants: 21 Usuaris: 1 - alepuz