Albaida inaugura hui les celebracions del 400 aniversari del campanar

Des de fa 800 anys s’ha perpetuat en els tres campanars de la localitat el toc manual de campanes, declarat Bé d’Interés Cultural Immaterial. Es tracta de l’única població del País Valencià que ha mantingut ininterrompudament i diàriament aquest patrimoni de tots els valencians.

El campanar d’Albaida compleix enguany 400 anys (1615-2015) i per tal de celebrar aquest esdeveniment ha sigut creada la Comissió del 400 aniversari del Campanar d’Albaida, formada per l’Ajuntament, la Parròquia de l’Assumpció, la Comissió de festes 2015, els Campaners d’Albaida, i diverses associacions i veïns a títol individual.

Aquest és el tercer campanar que té Albaida des de la conquesta cristiana en 1245 i en els tres, des de fa vora 800 anys, s’ha perpetuat el toc manual de campanes, declarat Bé d’Interés Cultural Immaterial per part del Govern Valencià en 2013.

Aquest divendres, dia 20 de febrer a les 20:00 h, a la sala gòtica del palau Marquesal d’Albaida, tindrà lloc l’acte d’inauguració de l’any de l’aniversari del campanar. Allí es presentarà el llibre Breve historia de la villa de Albaida de Francisco Mateu Giner, que data de l’any 1854. Es tracta d’un manuscrit, en què els editors literaris, Mª Luisa Plà Tormo i José Mª Nuin Ugarte han cedit gratuïtament els drets per a benefici de la celebració i seran els encarregats de fer la presentació del llibre.

Per inaugurar oficialment l’any de l’aniversari del Campanar d’Albaida, després de l’acte del palau, les Regines de festes 2015 seran les encarregades d’encendre el cartell de llums que des de l’alt de la balustrada del campanar presidirà tot l’any. Les Campanes d’Albaida seran les encarregades, amb un revolteig de solemnitat, d’anunciar a tot el poble que s’obrin les portes per celebrar el natalici del Campanar d’Albaida. Els focs artificials posaran el toc de color.

Concurs de fotografia

La Comissió del 400 aniversari del campanar d’Albaida està preparant, junt a la Comissió de festes de 2015, nombrosos actes de celebració. Els més destacats es duran a terme els mesos de setembre i octubre coincidint amb les festes patronals d’Albaida.

No obstant açò, el primer acte de celebració començarà l’1 de març. Es tracta del I Concurs de fotografia, Campanar, Campanes, Campaners i Tocs d’Albaida, on hi podran participar tant professionals com aficionats. El certamen estarà obert durant tres mesos i les obres s’exposaran al mes d’octubre al palau Marquesal d’Albaida.

LA VEU DEL PAÍS VALENCIÀ

presspeople (20-02-2015)

 • Parròquia de l'Assumpció de Nostra Senyora - ALBAIDA: Campanes, campaners i tocs
 • ALBAIDA: Campanes, campaners i tocs
 • CAMPANERS D'ALBAIDA (ALBAIDA) : Tocs i altres activitats
 • Reconeixement públic de campaners: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © presspeople (2015)
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 23-07-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 18 Visitants: 18 Usuaris: 0