El finestral romànic del campanar de la catedral de Solsona sortirà a la llum

La restauració del conjunt, ubicat a l'interior del Museu Diocesà, s'allargarà quatre setmanes

La restauradora Sílvia Marín treballant al finestral romànic - Autor: BARBERÀ, Aleix / CRBMC
La restauradora Sílvia Marín treballant al finestral romànic - Autor: BARBERÀ, Aleix / CRBMC

Ja han començar els treballs de restauració del finestral romànic del campanar de la catedral de Solsona, ubicat a la sala nova del Museu Diocesà i Comarcal. Durant quatre setmanes, els tècnics restauradors Aleix Barberà i Sílvia Marín, del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, duran a terme una intervenció de conservació i restauració que ha de permetre posar la peça arquitectònica a l'abast dels visitants amb tota la seva esplendor, després d'anys d'ocultació.

Aquesta part del campanar ha quedat, durant anys, amagada dins les dependències del Palau Episcopal i actualment a les sales del museu. El finestral consta de dues obertures amb arc de mig punt decorades amb arquivoltes i columnes. Segons fonts del museu solsoní, "el conjunt destaca per l'acurat treball de la pedra amb decoracions en forma de motius vegetals i escacats". És un dels pocs exemples que es conserven in situ del que devia ser la majestuosa catedral romànica de Solsona.

Durant els treballs de conservació i restauració, "es netejarà i consolidarà el finestral i no es preveu la reconstrucció de les parts desaparegudes". La neteja consistirà a extreure els elements impropis afegits a l'estructura en diversos moments com restes de ciment i calç o alguns maons que cobrien pèrdua de pedres. La consolidació té per objectiu estabilitzar aquelles parts on hi ha hagut "disgregacions, descamacions i fissures i així retornar consistència a la construcció".

Un cop acabats els treballs, s'organitzarà una visita per conèixer el procés de restauració i el treball final que farà sortir a la llum el recuperat conjunt, fins ara ocult.

CASALS, Queralt

regio7.cat (14-10-2015)

 • Catedral de la Mare de Déu de l'Assumpció i Sant Agustí - SOLSONA: Campanes, campaners i tocs
 • SOLSONA: Campanes, campaners i tocs
 • Restauració de campanars: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © regio7.cat (2015)
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 19-07-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 15 Visitants: 14 Usuaris: 1 - alepuz