Quan les campanes parlaven

La nostàlgia d'un so

(del 20 de setembre al 14 d'octubre)

Aquesta mostra pretén rememorar la funció i la simbologia de les campanes. Les campanes han estat objecte d'estudis al llarg de la història des de molts punts de vista, atès el paper social que han exercit fins fa relativament poc. Aquí s'abordaran aquests objectes tan representatius a partir de la lectura evocadora dels diferents punts de vista des dels quals es poden tractar, ja sigui la vessant antropològica i històrica, en la tradició occidental

L'exposició consta de pintures de diverses èpoques en què la campana o els campanars són els protagonistes que van inspirar a artistes com Modest Urgell, Frederic Brunet, Alfons Gelabert, Antoni Fabrés o Joaquim de Miró.

També s'explicarà el procés de fabricació d'una campana. El seu origen es remunta a l'any 4 500 abans de Crist i durant molts segles ha estat un element indissociable a la nostra cultura, per la seva funció litúrgica i, sobretot, pel seu paper com a mitjà de comunicació ha estat un instrument cabdal i especialment eficaç en la conformació de les relacions socials.

La campana com a mitjà de comunicació social ha estat substituïda per una gran quantitat d'instruments molt més moderns i s'ha convertit en un element relegat a un segon terme. Però perdura a través de contes, llegendes, literatura popular i tota mena de simbolismes. Les campanes tocaven segons un codi establert que permetia comunicar notícies i avisos, regulava la feina i s'emprava com a instrument de defensa important. El risc de naufragi o de foc, les amenaces de desbordament de rius o la recerca de malfactors tenien els seus tocs d'alerta a la població.

"Museu d'Història de Girona" (20-09-2005)

  • GIRONA: Campanes, campaners i tocs
  • Museus i exposicions de campanes i tocs: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Museu d'Història de Girona (2005)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 03-10-2024

    Connectats: 27 Visitants: 27 Usuaris: 0