L'exposició consta de pintures de diverses èpoques en què la campana o els campanars són els protagonistes que van inspirar a artistes com Modest Urgell, Frederic Brunet, Alfons Gelabert, Antoni Fabrés o Joaquim de Miró.
També s'explicarà el procés de fabricació d'una campana. El seu origen es remunta a l'any 4 500 abans de Crist i durant molts segles ha estat un element indissociable a la nostra cultura, per la seva funció litúrgica i, sobretot, pel seu paper com a mitjà de comunicació ha estat un instrument cabdal i especialment eficaç en la conformació de les relacions socials.
La campana com a mitjà de comunicació social ha estat substituïda per una gran quantitat d'instruments molt més moderns i s'ha convertit en un element relegat a un segon terme. Però perdura a través de contes, llegendes, literatura popular i tota mena de simbolismes. Les campanes tocaven segons un codi establert que permetia comunicar notícies i avisos, regulava la feina i s'emprava com a instrument de defensa important. El risc de naufragi o de foc, les amenaces de desbordament de rius o la recerca de malfactors tenien els seus tocs d'alerta a la població.
"Museu d'Història de Girona" (20-09-2005)
© Museu d'Història de Girona (2005) © Campaners de la Catedral de València (2024) campaners@hotmail.com Actualització: 03-10-2024 |