El toc de campanes d'Albaida es museïtza

La diputada provincial Pilar Moncho i l'alcalde Albert van oficialitzar ahir l'arrancada d'una instal·lació que difondrà entre altres l'històric toc manual

El toc de campanes d'Albaida es museïtza - Autor: LEVANTE-EMV ALBAIDA
El toc de campanes d'Albaida es museïtza - Autor: LEVANTE-EMV ALBAIDA

La vicepresidenta del Patronat de Turisme i diputada de Turisme de la Diputació de València, Pilar Moncho i l'alcalde d'Albaida, Josep Antoni Albert, van presentar ahir el projecte de rehabilitació de l'espai per al futur Museu Internacional del Toc Manual de Campanes d'Albaida, un espai que «aposta per la singularitat del paisatge sonor com a referent turístic del municipi, de la comarca i d'Europa, al no tractar-se d'un projecte localista», va destacar ahir la diputada.

L'acte es va celebrar en el Palau dels Milà i Aragó d'Albaida, futura seu d'este museu i que actualment alberga també el Museu Internacional de Titelles d'Albaida (un referent de l'especialitat) i l'Oficina de Turisme, i ha explicat a més amb la presència del responsable de Gestió de Producto del Patronat, Evarist Caselles, i d'Antoni Berenguer, en representació del Gremi de Campaners d'Albaida.

L'alcalde d'Albaida va explicar que «serà el primer museu del món que arreplegue eixe paisatge sonor del món de les campanes, amb sons de tot el món, tant d'Europa com també d'Àsia. Va a ser un museu viu, que integrarà tothom campaner, on es divulgue i també s'estudie el llarg abast del llenguatge i bon ús de les campanes. Des d'Albaida però amb projecció mundial», va emfatitzar. A més va explicar que «el toc manual garantix el seu bon ús perquè els consuéters marquen com, quan i què tocar, així com el sentir de tot un poble», va resumir. La diputada de Turisme, per la seua banda, va felicitar a l'ajuntament i al Gremi de Campaners d'Albaida «perquè he comprovat de primera mà la passió del vostre projecte, que ja em vau anunciar en les primeres reunions mantingudes en la Diputació de València a este efecte», va recordar ahir. «Des de València Turisme us anem a acompanyar en este llarg camí per la conservació i transmissió d'un llenguatge musical que ha de ser preservat i es convertirà, de ben segur, en un focus turístic de primer ordre», va postil·lar. En representació del Gremi de Campaners d'Albaida, Berenguer va manifestar que «quan va vindre Jaume I va portar campanes i Albaida és l'únic poble que no ha perdut des d'aleshores el toc manual. Formen així el nostre paisatge sonor, conservat al voltant de 800 anys. És un fet diferencial que quedarà plasmat en el museu», va expressar ahir a Albaida.

Pròximes fases del projecte

Amb la inversió de València Turisme, que aconseguix 50.000 euros, s'aborda la primera de les quatre fases del Museu Internacional del Toc Manual de Campanes d'Albaida. La d'ahir és una primera pedra de moltes i inclou la restauració de l'espai que albergarà el museu, així com l'habilitació d'una unitat didàctica i una futura Escola de Campaners per a transmetre esta passió també als més menuts.

LEVANTE-EMV ALBAIDA

Levante - El Mercantil Valenciano (10-02-2017)

 • MitMac - Museu Internacional de Tocs Manuals de Campanes - ALBAIDA: Campanes, campaners i tocs
 • ALBAIDA: Campanes, campaners i tocs
 • CAMPANERS D'ALBAIDA (ALBAIDA) : Tocs i altres activitats
 • Museus i exposicions de campanes i tocs: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Levante - El Mercantil Valenciano (2017)
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 23-07-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 23 Visitants: 22 Usuaris: 1 - francesc