Corazón de Jesús (4) - Santa Teresa - EL CAMPELLO (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1105)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 116
Altura del bronze 94
Vora 11
Pes aproximat (en quilos) 904
FonedorLINARES ORTIZ, CONSTANTINO DE (CARABANCHEL BAJO)
Any fosa 1903
Descripció La campana té set anses, una de les quals és postissa. Seguidament, en el terç presenta dos grups de dos cordons i entre ells una breu inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada i l'any de fosa: "SAGRADO CORAZON DE JESUS. AÑO DE 190↋.". A més, del grup inferior de cordons penja una garlanda. En el mig hi ha una gran creu de calvari i esta inscripció incisa, afegida quan ja estava fosa la campana: "COSTEADA POR / D. RAMON VALERO OLIVER / Y / Dª RAMONA BAEZA GINER / CONSORTES". Per davall d'aquesta apareix la marca de fàbrica: "FUNDICION DE / CONSTANTINO LINARES / MADRID CARABANCHEL BAJO". En el mig peu disposa de set cordons, tres sols i quatre en grups de dos. A més, presenta quatre cordons en el peu.
Terç (T) (2 cordons)
"SAGRADO CORAZON DE JESUS. AÑO DE 190↋."
(2 cordons)
(garlanda)
Mig (M) (00) (creu de calvari)
(06) "COSTEADA POR / D. RAMON VALERO OLIVER / Y / Dª RAMONA BAEZA GINER / CONSORTES" (Incís) / (marca de fonedor) "FUNDICION DE / CONSTANTINO LINARES / MADRID CARABANCHEL BAJO"
Mig peu (MP) (7 cordons, tres sols i quatre en grups de dos)
Peu (4 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclús vella
Estat actual Truja pintada i repretada. Batall antic amb peçonet i soquet. La truja és de ferro, de la foneria Manclús. Està mecanitzada amb motor de vol i electromall.
Mecanismes de toc Motor continu (03) i electromartell (09)
Intervencions Mecanitzada per la foneria de Salvador Manclús entorn de la dècada dels 70 del segle XX. En aquest moment es va dotar amb truja de ferro i la mecanitzaren amb motor de vol continu i electromall. Els mecanismes sembla que es renovaren en una intervenció posterior, entorn de l'any 2000.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes Campana bona de so i de forma, molt estilitzada.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (28-07-1995)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (23-08-2022)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 08-02-2024
28 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 25-04-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 92 Visitants: 92 Usuaris: 0