Sant Domènec (3) - Parròquia de la Nativitat de la Mare de Déu - BENISSODA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 11570)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 63
Altura del bronze 52
Vora 7
Pes aproximat 145
FonedorDENCAUSSE ROUSSE, JUAN
Any fosa 1891
Descripció En primer lloc compta amb la següent inscripció al terç, que indica l'advocació a la que està dedicada: "SANTO DOMINGO DE GUZMAN". Seguidament trobem el nom del donant i la data de fosa: "A EXPENSAS DE D. JUAN BAUTISTA TORMO Y FERRI AÑO 1891".
Anses (Anses decorades amb caps de lleons)
Espatlla (H) (cordó)
(garlanda vegetal)
Terç (T) (2 cordons)
(00) "SANTO DOMINGO DE GUZMAN"
(cordó)
(sanefa vegetal)
(cordó)
(00) "A EXPENSAS DE D. JUAN BAUTISTA TORMO Y FERRI AÑO 1891"
(2 cordons)
Mig (M) (06) (Creu)
Mig peu (MP) (cordó)
Peu (3 cordons)
(cordó gruix)
Tocs tradicionals de campanes Es repicaria manualment des dels peus de la torre per mitjà d'una llarga corda unida al batall i es voltejaria des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro Manclús Vella.
Estat original Comptaria amb truja de fusta, així com una llarga corda unida al batall que arribava fins als peus de la torre.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Disposa de truja de ferro (molt oxidada) i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. A més compta amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu i electromall monofàsic.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1891, segurament a causa del trencament d'una més antiga. Es va dedicar a Sant Domènec, fundador dels Pares Predicadors (dominics), sant de gran veneració al poble. La fosa de la campana va ser pagada per Juan Bautista Tormo i Ferri. No indica el nom del fonedor, no obstant sembla obra de Juan Dencausse, fonedor industrial de Barcelona, ja que presenta elements ornamentals semblants als utilitzats per aquest fonedor. Als anys 70 va ser mecanitzada per la foneria de Salvador Manclús, que va canviar la truja de fusta per altra de ferro i instal·lar un motor de vol continu.
Propostes La instal·lació actual de la campana no té cap vinculació amb la tradició local ni ajuda a la conservació del bronze, per tant es deuria procedir a la restauració del conjunt. La campana es deuria baixar de la torre, netejant el bronze per dins i fora. La truja actual es deu canviar per altra de fusta, de perfil tradicional local, i el motor de vol renovar per altre d'impulsos.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (14-03-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 26-03-2016
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 09-12-2021
  Convertir a PDF