La Gran (4) - Parròquia del Salvador - COCENTAINA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 11650)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 103
Altura del bronze 83
Vora 10
Pes aproximat 633
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció La campana té en primer lloc aquesta inscripció: "✱ ✱ MILAGRO DE SAN ANTONIO DE PADUA ✱". Aquesta uneix l'advocació de la Mare de Déu del Miracle (sant de la madrina) i la de Sant Antoni de Pàdua, sant franciscà de gran devoció popular. Al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". Finalment té aquesta inscripció al mig peu: "✱ APADRINADA POR D. SALVADOR PEREZ OLCINA Y Dña. MILAGRO REIG PEREZ. COCENTAINA AÑO 1940." La primera part de la inscripció indica el nom dels padrins, la segona el del poble i la data de fosa. El fet de que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ MILAGRO DE SAN ANTONIO DE PADUA ✱"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (imatge de Sant Antoni de Pàdua)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)".
(06) (Creu)
(09) (Escut Nacional)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ APADRINADA POR D. SALVADOR PEREZ OLCINA Y Dña. MILAGRO REIG PEREZ. COCENTAINA AÑO 1940."
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall i volteig manual des de la Sala de les Campanes. Toc de les Hores.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Ferro Manclús Vella.
Estat original Disposava de truja de fusta amb algunes peces de formigó, confeccionada a la casa fonedora. Les peces de formigó encara es conserven a la Sala de les Campanes. Disposava d'una maça per accionar el toc de les hores.
Estat actual La campana es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Està dotada de truja de ferro Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall trifàsic.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1940 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla (València). La mateixa casa fonedora es va encarregar de dotar-la de truja de fusta amb peces de formigó, com era habitual als anys 40. Una volta beneïda es va pujar al campanar. Als anys 70 la foneria Manclús la va mecanitzar, canviant la truja de fusta per altra de ferro i dotant la campana amb motor de vol continu i electromall trifàsic.
Propostes Vist l'estat en que es troba, proposem la restauració del conjunt. El bronze es deu baixar del campanar per netejar-lo per dins i per fora i la truja de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local. La mecanització actual es deu renovar per un motor d'impuls i electromall monofàsic, que permeten el toc manual i imiten els tocs tradicionals.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan (28-02-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-05-2017
21 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 24-03-2023
  Convertir a PDF