Maria del Rosari (1) - Parròquia de La Santíssima Trinitat i Sant Josep de Les Ventes - LA POBLA DE VALLBONA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 121)

Localització Tercer cos del campanar.
Diàmetre 46
Altura del bronze 37
Vora 5
Pes aproximat 56
FonedorPALACIOS, PEDRO
Any fosa 1876
Descripció La campana compta al terç amb la següent inscripció: "*AÑO*1876***MARIA*DEL*ROSARIO". En ella indica la data en que va ser fosa i l'advocació a la que està dedicada.
Terç (T) (2 cordons)
(inscripció) "*AÑO*1876***MARIA*DEL*ROSARIO".
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal).
(2 cordons)
(06) (Creu dels Pares Predicadors)
Mig peu (MP) (5 cordons)
(garlanda de triangles decorats)
Peu (cordó)
Tocs tradicionals de campanes Quan estava a la Masia de la Casa Blanca es feia sonar per a les activitats de la pròpia masia. En passar a la parròquia es voltejava des dels peus de la torre per mitjà d'un cigonyal i repicava amb un martell manual.
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Fusta 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA.
Estat original Fins 1972 va estar ubicada a la espadanya del Masia de la Casa Blanca, situat al nord de la població. Comptava amb truja de fusta.
Estat anterior Des de l'any 1993 fins 2009 va ocupar la finestra de la Sala de les Campanes orientada cap a l'est. Estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic, tot i que aquest últim no s'utilitzava.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, ubicada a un dels arcs del primer tram del tercer cos de la torre. Compta amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Està mecanitzada amb motor d'impulsos.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos
Intervencions Com hem comentat la campana estava ubicada a la Masia de la Casa Blanca, lloc per al qual va ser fosa l'any 1886. Les inscripcions no indiquen l'autor, no obstant podem atribuir-la al fonedor Pedro Palacios. La campana presenta decoracions semblants a les de altres campanes d'aquest fonedor i a més des de 1883 Palacios vivia a La Pobla. L'any 1972 va ser furtada, alertant del robatori uns llauradors que estaven regant els camps. Recuperada poc després per la Guàrdia Civil, la Comunitat de Regants del Pou de la Casa Blanca va decidir donar-la a la Parròquia. La foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va dotar de truja de ferro amb cigonyal per voltejar-la manualment des dels peus de la torre, quedant instal·lada el mateix any 1972. En 1993 la foneria Portilla, al mateix temps que va fondre el nou conjunt de campanes, va instal·lar la campana amb truja de ferro i la mecanitzà. En abril de 2009 la baixen del campanar, per canviar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Va tornar en maig del mateix any, quedant instal·lada el remat del campanar. Treballs fets per 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (28-09-1993)
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (2002)
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (14-04-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (25-11-2009)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (24-01-2011)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 05-06-2016
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 24-09-2021
  Convertir a PDF